Meglepő jelentés a szankciók árnyékában: javult az orosz gazdaság egyik legfontosabb mutatója

MTI2022. május 6. 20:02

Az orosz szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 44,5 pontra erősödött áprilisban a márciusi 38,1 pontról, de még így is a zsugorodást jelző 50 pont alatt állt.

Az S&P Global közleménye szerint a legfrissebb adatok a szolgáltatási szektor termelésének tovább tartó visszaesését jelzik. A cégek ezt a gyenge keresletnek és ennek következtében az új megrendelések csökkenésének, valamint a vevők alacsony vásárlóerejének tulajdonították.

Az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató áprilisban 44,4 pont volt a márciusi 37,7 ponttal szemben. Az indexek 50 pont feletti értéke az üzleti aktivitás növekedését, az ennél kisebb szint visszaesését jelzi.

Az áprilisi adatok az orosz szolgáltatóktól érkező új rendelések hetedik hónapja tartó csökkenését jelzik. A visszaesést a bevezetett szankciók és az emelkedő kamatok okozták, amelyek befolyásolták az ügyfelek keresletét. Az új rendelések visszaesésének üteme közel két éve a második leggyorsabb volt.

Az új exportrendelések az elapadó külső kereslet miatt jelentősen csökkentek. A zsugorodás 2020 májusa óta a legnagyobb volt. A szolgáltatóiparban folytatódott a létszámleépítés áprilisban az új megrendelések visszaesése miatt, az ezt követő mutató 2020 októbere óta a legnagyobb mértékben esett.

Címkék:
oroszország, adatok, orosz, orosz gazdaság, oroszország bruttó hazai termék, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,