Csányi Sándor: a végén az adófizetők állják az árstop költségeit

Pénzcentrum2022. május 4. 09:04

Ha hosszabb távon fennmaradnak az árplafonok, abból nagy baj lehet - mondta Csányi Sándor. Az OTP-vezér egy interjúban arról beszélt, az ilyen intézkedések hógolyóként viselkednek, amelyekből a végén lavina lesz: nagy a társadalmi költség, de a végén a csekket mindig az adófizetők állják.

Nagyinterjút adott a Forbes-nak Csányi Sándor: az OTP-vezér többek között arról is beszélt, hogy ha tartósan fennmarad a rezsi-, kamat-, élelmiszerár-plafon, akkor ezek elhibázott intézkedések. Szerinte a szociális kérdéseket nem közvetlen gazdasági beavatkozásokkal, hanem szociális politikával kell kezelni.

Az ilyen beavatkozások általában úgy alakulnak, mint a hógolyó a hegyoldalon. Elindul kicsiben, aztán lavina lesz belőle. Ezeknek az intézkedéseknek is nagy a társadalmi költsége, és azt a nap végén mindig az adófizetők állják

- jelentette ki az OTP elnök-vezérigazgatója. Mint kifejtette, az elmúlt harminc év összes kormánya tehet arról, hogy Magyarország nem tart előrébb. Elhibázottnak tartja az Antall-kormány idején a privatizációt, az uniós források felhasználását, visszatérő hibának nevezi a felelőtlen költségvetési gazdálkodást, ami az elmúlt időszakokban néhányszor jellemezte az országot, és szintén hosszútávú károkat okozott.

Csányi a mostani helyzet kapcsán arról beszélt, hogy a magyar kormánynak ki kellene egyeznie az EU-val, mert nagy szükség lenne az elakadni látszó forrásokra. Hozzátette: nem baj, hogy nincs magyar euró, de előbb-utóbb mindenképpen szükség lesz a bevezetésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormánynak azt javasolná, hogy egyezzen ki az unióval, mert ez jelentősen csökkentené a költségvetési konszolidáció pénzügyi terheit, terítse szét jobban a terheket, csökkentse a költségvetési kiadásokat, azon belül az állami beruházásokat.

Címlapkép: Soós Lajos, MTI/MTVA

Címkék:
kormány, otp, európai unió, csányi, gazdaság, eu, csányi sándor, hatósági ár, árstop, ársapka,