Egyre közelebb az orosz olajembargó: Magyarország is visszavonhatta a vétót, dűlőre juthat az EU

Pénzcentrum2022. május 2. 08:48

Három uniós ország is visszavonta a vétóját az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban, amely magában foglalja az orosz olaj- és gázembargót. A ZDF szerint az egyik közülük Magyarország.

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban - írja a ZDF nyomán a Portfolio. A német lap úgy tudja, hazánkon kívül visszavonta vétóját Ausztria és Szlovákia is. 

A ZDF-nek megszólaló magas rangú uniós diplomata szerint az volt a döntő, hogy a német kormány kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni olajembargó bevezetését. Florian Neuhann, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint az embargóról a következő napokban döntenek, de csak a következő hónapokban kerülhet végrehajtásra

Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország nem támogatta eddig az olajembargót. Diplomaták szerint az olyan országok, mint Szlovákia és Magyarország eddig ellenezték a gyors importtilalmat, elsősorban azért, mert nagymértékben függnek az orosz kőolajszállításoktól, a dél-európai országokban eközben nagy aggodalommal szemlélik az embargó után várható energiaár-emelkedést a fogyasztók számára.

 

Címkék:
ukrajna, oroszország, eu, földgáz, szankció, ukrán, orosz, ásványolaj, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, embargó, szankciók, olajembargó,