Sok levélszavazat érvénytelen a Választási Iroda szerint: ezek kétharmadát már felbontották

MTI2022. április 6. 11:55

Több mint 316 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez, ebből több mint 200 ezret már felbontottak, és ezek közül csaknem 171 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat - derül ki a Nemzeti Választási Iroda szerda reggeli adataiból. Az NVI-hez postán több mint 36 ezer levélszavazat érkezett, a külképviseleteken 278 ezret adtak le, míg a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban 1500-at. 

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. A szerda reggeli adatok szerint 316 754 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, ennek 63,56 százalékát már felbontották és ellenőrizték a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot. Az ellenőrzött levélszavazatok közül 171 524-ben találtak érvényes azonosító nyilatkozatot, 29 819-ben pedig az vagy érvénytelen volt, vagy hiányzott a borítékból. A feldolgozottság jelenlegi állása alapján az érvényes szavazási iratokban lévő szavazólapok száma 139 841, ebből 139 334 érvényes.

A külképviseleti urnák túlnyomó többsége már szerda délelőttre megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI). A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez. Szerda délelőttre a külképviseletek túlnyomó többségétől már megérkeztek az urnák, már csak Hongkongból, Ho Si Minh-városból, Vientiánból, Canberrából, Melbourne-ből, Wellingtonból, Hanoiból, valamint Londonból, Edinburgh-ból és Manchesterből várják az urnákat, amelyek több mint 9800 szavazatot tartalmaznak.

A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak, összesen 97 ország 145 külképviseletén. Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a voksolást. A külképviseleti névjegyzékben 65 480-an szerepeltek, közülük 57 623-an el is mentek szavazni.

Amint megérkezik a tíz külképviseletről is az urna, az NVI munkatársai valamennyit felbontják és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután - az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt - eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához. Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez, az iroda munkatársai jelenleg ezeket válogatják szét a választókerületek szerint.

A kijelölt 106 szavazatszámláló bizottságnál az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

A népszavazás eredményét az NVB a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és levélben leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján állapítja meg.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA 

Címkék:
országgyűlési választások, gazdaság, szavazás, választás, parlamenti választások,