Pillanatok alatt lenullázhatod a teljes vagyonod, ha ide teszed a pénzed

Pénzcentrum2022. március 31. 15:15

Újra előkerült az a két mémrészvény, ami 2021-ben felforgatta az amerikai tőzsdét. A videojáték-kiskereskedő GameStop és a mozilánc-üzemeltető AMC árfolyama valósággal felrobbant a hétfői kereskedésben. Kérdés, hogy megismétlődhet-e a “wallstreetbets”-es kisbefektetők támadása, és hogy érdemes-e ilyen papírokba pénzt tenni.

A hétfői kereskedésben újfent felrobbant két emblematikus amerikai részvény árfolyama, melyeket még a 2021-es mémrészvény őrületből ismerhetünk.

Tavaly ugyanis egy internetes fórumon (úgynevezett subreddit csoportban, amit “Wallstreetbets”-nek hívnak) ahol fiatal kisbefektetők online tőzsdei tippeket adtak egymásnak, a tagok elkezdtek együttműködve vásárolni és eladni, ami megbolondította a piacot.

A tőzsdézés alapvetően egy magányos műfaj, ezzel szembe megy az, hogy közösségi szinten történik ez az egész. Olyan lakossági réteget is elért, akik valószínűleg sosem tőzsdéztek előtte. Végül az egész abban manifesztálódott, hogy egyes részvényeket kiválasztva, amiket most már mémrészvényként ismerünk, brutálisan felpumpálták az árfolyamokat. Napokon belül lehetett több száz százalékos emelkedést látni

- mondta el a Portfolio Checklist podcastben Kövesy Károly, a Portfolio elemzője.

A két mémrészvénnyel kapcsolatos aktualitás, hogy a moziüzemeltető AMC részesedést szerzett ugyanis egy arany- illetve ezüstbányász vállalatban, a Hycroft Miningban, a GameStop pedig egyre elkötelezettebbé válik az online történő videojáték értékesítés mellett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adásban Kövesy arra is felhívta a figyelmet, hogy a mémrészvények kifejezetten kockázatosak, így csak annyi pénzzel beszállni ilyen papírokba amit nem sajnálunk akár teljesen elveszíteni.  

A teljes adás meghallgatható a Portfolio Checklist podcast csatornáin a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon és itt, a cikkbe beágyazva is:

Címkék:
részvény, podcast,