Figyelmeztet az Atomenergia-ügynökség: komoly problémák vannak Csernobilnál

Pénzcentrum2022. március 26. 10:01

A közeli harcok miatt ismét nem tudni, az erőmű dolgozói mikor kapnak váltást. 

Újra gondok vannak a csernobili radioaktívhulladék-kezelő létesítményekben a dolgozók váltásával. Négy napja ugyanaz a személyzet dolgozik az egykori atomerőmű területén – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)

Csernobilt a harcok kirobbanásank hete óta az oroszok tartják kézben. A közelben zajló harcok miatt jelenleg nem lehet tudni, mikor válthatják le a most dolgozó személyzetet – ismertette Rafael Mariano Grossi, a szervezet főigazgatója.

A most szolgálatot teljesítő személyzet egy több mint három hete ott lévő műszakot váltott fel, akik hétfőn utazhattak el a létesítményből.

Szerdán az erőműért felelős ukrán állami ügynökség azt állította, hogy az oroszok kifosztották és megrongálták a központi laboratóriumot, ahol sok radioaktív anyag van, valamint olyan értékes, a radioaktív hulladék vizsgálatához szükséges berendezések, amelyek Európában máshol nem elérhetőek.

Címkék:
ukrajna, oroszország, ukrán, atomerőmű, nukleáris energia, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, csernobil,