Küszöbön az újabb világválság: élelmiszerkrízist hozhat az elhúzódó az orosz-ukrán háború

Magyar Nemzet2022. március 20. 11:28

Világméretű élelmiszer-válságot okozhat az orosz–ukrán háború - írja a Magyar Nemzet. Ha a harcok megakadályozzák a tavaszi mezőgazdasági munkákat, a nyári betakarítást, vagy a megtermelt alapanyagok szállítását, annak Európára nézve is súlyos következményei lesznek. Közvetlen hatása a piaci sokk miatt az élelmiszerek árának, így az előállítási költségeknek a további brutális emelkedése, közvetett hatása pedig a konfliktusövezetekben megjelenő éhínség, amely újabb menekültáradatot indíthat Európa felé.

A világ élelmiszerellátása szempontjából sorsdöntő, hogy a következő hetekben az orosz–ukrán háború közepette el tudják-e végezni az ukrán gazdálkodók a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat. Az már borítékolható, hogy a harcok miatt jelentősen visszaesik Ukrajna mezőgazdasági termelése, ám a visszaesés mértéke egyelőre még nem látható - írja a lap. Ukrajna mezőgazdasági termelésének visszaesése vagy az oroszországi élelmiszer-export kiesése súlyos, világméretű katasztrófához vezethet.

Nemcsak a harcok lehetetlenítik el az alapanyag-termelést és a feldolgozást: az Ukrán Nemzeti Agrárfórum közlése szerint egyebek mellett hiány van üzemanyagból és vetőmagból. A konfliktus miatt bizonytalanná vált a szállítás is és ha elhúzódik a háború, a harcoló felek megtilthatják a kivitelt is.

Ukrajna és Oroszország a világ búzaexportjának mintegy harmadát, 29 százalékát adja. A szegényebb országokban ezért akár élelmiszerhiány is kialakulhat. Ukrajnának vezető szerepe van a közel-keleti és az észak-afrikai térségek élelmezésében, az adatok szerint az ENSZ élelmiszersegélyek több mint fele Ukrajnából érkezik a térségbe. Ennek esetleges kiesése több érintett országban akár belső konfliktusokhoz vezethet, növelheti a szegénységet és újabb menekülthullámot indíthat el Európába.

A fejlett országokban, így az Európai Unióban élelmiszerhiánytól nem kell tartani, de a jelentősen beszűkülő kínálat további brutális globális áremelkedést vetít előre. Noha Európa összességében önellátó, bizonyos termékekből behozatalra szorul. Ukrajna a közösség negyedik legfontosabb élelmiszer-kereskedelmi partnere. A behozott mennyiség összességében nem jelentős, de bizonyos árukból hiány alakulna ki az ukrán behozatal kiesésével. 

Címkék:
élelmiszer, ukrajna, oroszország, válság, hiány, ukrán, orosz, világválság, háború, orosz-ukrán háború,