Horvátországba eddig 8500 menekült érkezett: rengeteg pénzbe kerül az ellátásuk

MTI2022. március 20. 18:29

Horvátországba eddig 8500 menekült érkezett Ukrajnából az orosz támadás miatt - közölte vasárnap Davor Bozinovic belügyminiszter. Kiemelte: a menekültek 48 százaléka nő, 40 százaléka gyermek és 12 százaléka férfi. Többségük családoknál, barátoknál talált menedéket, 827-en befogadóközpontokban vannak - tette hozzá. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország kész 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült emberről gondoskodni. Az ukrajnai fejleményektől függően - ha szükséges - bővítenek a kapacitásokon - hangsúlyozta.

"Az eddig hallottak szerint a háború legrosszabb szakasza még hátra van. Három fronton nő majd az Európára nehezedő nyomás: az energiabiztonság, a védelmi kiadások és menekültek befogadása terén" - monda Bozinovic. Jelezte: készülnek a szociális jóléti törvény módosítására, hogy azok, akik ideglenes védelmet kapnak az országban, egyszeri 2500 kunás (valamivel több mint 123 ezer forint) juttatásban részesülhessenek.

Bozinovic becsülte: a legtöbb ukrán menekült valószínűleg huzamosabb ideig az országban marad. Húszezer menekült esetében ez 1,3 milliárd kunájába kerül az országnak - fogalmazott. Kifejtette: a napi egészségügyi ellátás 15 kunába, az iskoláztatás 30 kunába kerül fejenként. Utóbbira szerinte azért van szükség, hogy a menekültek minél előbb be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Azok a magánszemélyek, akik apartmanokat vagy lakásokat bocsátanak a menekültek rendelkezésére, 5-8 euró támogatásban részesülnek egy személy után, család esetén ez minden következő személy után csökken - magyarázta.

Címkék:
horvátország, ellátás, ukrán, orosz, menekültek, háború, orosz-ukrán háború,