Aggasztó jelentés: keményen megsínylették a nők a koronavírus tombolását Magyarországon

Telex2022. március 18. 10:46

A legfrissebb adatok szerint továbbra is kevés a nő a politikában, a gazdasági életben és a magas döntéshozó pozíciókban az Európai Unióban. És bár voltak előrelépések ezen a téren, azonban két országban rosszabb lett a nők helyzete a munkában, és ezek közül az egyik Magyarország– írja a Telex.

Az Európai Unión belül a nemek egyenlőségének mérésére a Gender Equality Index jelentés szolgál. Ebben a jelentésben az országokat 1 és 100 között pontozzák aszerint, mennyire valósul meg a nemek közti egyenlőség az adott tagállamban (100: legjobban megvalósul). A kutatás összetett módon, hat területen vizsgálta a férfiak és a nők közti egyenlőség mértékét, ezek a munka, pénz, tudás, idő, hatalom és egészség.

A jelentésből az derül ki, hogy a járvány hatására romlott a nők helyzete Magyarországon. A legnagyobb szakadék nők és férfiak között a hatalmi pozíciók betöltésében van: jelenleg a politikai vezetőknél 80% felett van a férfiak aránya, Magyarország ebben a viszonylatban 2015 óta sereghajtó. Idén először vizsgálták a nők arányát a finanszírozó szervezetek, a média és a sport vezető pozícióiban.

A kutatásfinanszírozó szervezetek igazgatósági tagjai között egyetlen nő sem volt itthon, míg az országos sportszervezeteknél 11% volt a nők aránya, a közszolgálati műsorszolgáltató szervezetek tagjai közt pedig 29% volt nő. A kutatás kitért arra is, hogy milyennek ítélik meg a nők és a férfiak egészségüket. Ebből az derült ki, hogy a nők rosszabbra értékelik egészségügyi állapotukat, mint a férfiak, viszont a nők várható élettartama nálunk ma 80 év, a férfiaké 73.  

Címkék:
európai unió, nők, férfiak, egyenlőség,