Mindennek a legalja: ennyi ukrajnai menekültet loptak már meg Magyarországon

Pénzcentrum2022. március 16. 18:02

A fővárosban eddig kilenc menekültek sérelmére elkövetett jogsértésről szerzett tudomást a rendőrség, legutóbb egy szálloda takarítónője lopott el ékszereket egy menekülőtől több mint egymillió forint értékben.

Kedden tette közzé a rendőrség, hogy sikeresen elfogták azt a nőt, aki egy budapesti szállodában tartózkodó menekülttől több mint egymillió forint értékű ékszert lopott el. Mint kiderült, a ferencvárosi szállodában egy takarító markolt bele a menekülő sértett bőröndjéből kikandikáló ékszeres dobozba. A rendőrségi közlemény ezt nem részletezte, de feltehetően egy Ukrajnából menekülő nő volt a sértett.

Nem ez volt az első bűncselekmény, amit a háború miatt Magyarországon át menekülni kényszerülő ukrajnaiak ellen követtek el, így az RTL Híradó kedden megérdeklődte a rendőrségtől, hogy hány hasonlóról tudnak. A Budapest Rendőr-főkapitányság válaszából kiderült, hogy a fővárosban eddig kilenc menekültek sérelmére elkövetett jogsértést regisztráltak.

Ebből négy esetben lopást követtek el, kétszer telefont, egyszer zsebből pénztárcát, egyszer pedig egy őrizetlenül hagyott bőröndöt loptak el. További két esetben jogtalan elsajátítás miatt járt el a rendőrség: egyszer egy őrizetlenül hagyott táskát és egy kutyát vittek el, később a kutya megkerült, egyszer pedig szintén egy őrizetlenül hagyott táskából vittek el egy iPadet. Két esetben egyedi azonosító jel meghamisítása (autóról vették le a rendszámot) miatt nyomoztak, egyszer pedig információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás (a sértett birtokában lévő bankkártya adatait használták fel jogosulatlanul) miatt indult eljárás
– részletezte a BRFK.

A Híradó kérdésére közölték, hogy a segélyszervezetek munkatársai többször jeleztek olyat, hogy arra nem jogosultak elveszik az Ukrajnából érkező menekülteknek szánt adományokat. A rendőrök minden ilyen esetben intézkedtek, de csak egy esetben indult eljárás, amiről a BRFK közleményben számolt be.

Címkék:
rendőrség, lopás, bűncselekmény, brfk, rendőrök, menekültek, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán háború,