A vártnál hamarabb jöhet az orosz államcsőd? Itt vannak a friss becslések

Portfolio2022. március 16. 16:33

Ma lesz esedékes az orosz devizakötvény-tulajdonosok kamatfizetése, ráadásul Oroszország ezt dollárban köteles teljesíteni. Az orosz államnak 30 napja van a kifizetésre, ha ez nem sikerül, akkor az egyet jelent az államcsőddel – írja a Portfolio.

Szerdán 117 millió dollárnyi törlesztési kamatfizetést kell teljesítenie az orosz államnak a devizakötvényesek felé. A Bloomberg hírügynökség szerint döntő fontosságú lehet a mai nap a külföldi befektetők számára, mert ezek lesznek az első törlesztések azután, hogy az orosz kormány bejelentette, hogy eltérően kezeli azokat a hitelezőket, akik az ukrán háború miatt kivetett szankciókhoz csatlakozó országokban élnek. Lehetséges, hogy ők nem, vagy más mértékben részesülnek majd a kamatfizetésből.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter ma azt nyilatkozta, hogy megvan a devizafedezet a kamatfizetéshez, a kérdés csak az, hogy ez eljut-e az elszámolási rendszeren a kötvénytulajdonosokhoz. Ez egyébként ellent mond annak, hogy Sziluanov korábban arra utalt, rubelben utalnák a kamatokat. Oroszországnak 30 napja van a devizakötvények utáni kamattörlesztés teljesítésére. Amennyiben ennyi idő alatt nem tudják dollárban kifizetni az állampapír-tulajdonosokat, hanem csak rubelben, akkor az a Fitch szerint az államcsődöt jelentené.

A dollárkifizetés azért is jelent nagy problémát, mert a szankciók részeként a zárolták az ororsz jegybank nyugati bankokban tartott devizatartalékainak jelentős részét. Egyébként április 2-ig az orosz bankoknak két és fél milliárd feletti tőke- és kamatkifizetés lesz még esedékes.  A Fitch Ratings egyébként egy héttel ezelőtt hat kategóriával rontotta Oroszország adósbesorolását, ugyanis szerintük az oroszok a fizetésképtelenség határán vannak a gazdasági szankciók következtében. A Fitch azt is kiemelte, hogy az orosz állam március 2-án már nem tudta teljesíteni a rubelben kibocsátott OFZ államkötvények utáni kifizetést.

 

Címkék:
adósság, csőd, állampapír, gazdaság, oroszország, orosz, orosz gazdaság, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,