Letelt a türelmi idő: tényleg kivágják az oroszokat a SWIFT-rendszerből

Pénzcentrum2022. március 11. 15:35

Letelt a 10 napos türelmi idő, így holnap, azaz március 12-én lép hatályba a hét orosz bank kizárása a SWIFT rendszerből. Bár technikailag ez nem egy bonyolult intézkedés, a nyugati gazdaságoknak biztosítaniuk kell, hogy bizonyos, már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak. A SWIFT-en túl a szankciók végrehajtása sem kis feladat a hitelintézetek számára. Kérdés, hogy hosszú távon milyen kockázatokkal jár a nyugati gazdaságok számára.

A SWIFT egyszerűen megfogalmazva a globális fizetési rendszer. A 7 orosz bank (VTB Bank, Rosszija Bank, Otkritije Bank, Novikombank, Promszvjazbank, Szovkombank, Vnyesekonombank) leválasztása a SWIFT rendszerről komoly gazdasági károkat okozhat az egész orosz gazdaságnak, hiszen a nemzetközi pénzforgalom rendkívül bizonytalanná és lassúvá válik ezeknél az intézményeknél.

A belga székhelyű Brüsszel közelében található SWIFT vállalatnak meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak

- mondta Bertrand Godin az iBanFirst nemzetközi fizetésekre szakosodott vállalat operatív igazgatója. Azonban a szankciókért nem a SWIFT szervezetet terheli a felelősség, amely az alapszabályában hangsúlyozza semlegességét, hanem az Európai Unió 27 tagállamára, akik egyhangúan döntöttek a szankció mellett.

Nem technikailag bonyolult a művelet

"A Swift rendszerben minden regisztrált banknak van egy 8 karakteres egyedi azonosítója. Konkrétan elég, ha töröljük az azonosítókat és a tranzakciók hibaüzenetet fognak megjeleníteni" - tette hozzá Bertrand Godin. A szankció alkalmazásának egyik nehézsége, hogy a SWIFT-en keresztül bonyolított tranzakciók között vannak azonnali, de vannak hosszabb időkerettel rendelkező tranzakciók is. Tehát a már folyamatban levő műveletek befejezése hozza nehéz helyzetbe a szankciók alá nem eső érintett szervezeteket.

Külön engedély a folyamatban levő tranzakciókra

Ezzel a kockázattal szembesülve az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a még folyamatban lévő műveletek által érintett vállalatok március végéig kérhetnek engedélyt. Feltéve, hogy pontos indoklást tudnak felmutatni. Így a bankok biztonságosan végre tudják hajtani az ügyleteket anélkül, hogy kockáztatnák, hogy a szankciók megsértése miatt feketelistára kerülnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az orosz bankok kizárása a Swiftből: a pénzügyi atombomba

Nagy kihívás a járulékos károk elkerülése. “Még soha nem fordult elő, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Oroszország kizárásra került volna a nemzetközi pénzügyi rendszerből" - mondta Jonathan Hackenbroich, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) szakértője. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a világ többi gazdaságára.

A SWIFT kizárás mellett további komoly lépés, hogy a három amerikai pénzügyi óriás, a Visa, a Mastercard és az American Express is úgy döntött, hogy felfüggeszti működését Oroszországban, az ország további elszigetelése érdekében.

A szankciók egyelőre csak hét orosz bankot érint, a Sberbankot, valamint az ország gázexportjához kapcsolódó Gazprombankot nem érinti.

Címkék:
bank, bankolás, oroszország, szankció, bankok, orosz, swift, orosz gazdaság, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,