Megszólat Orbán Viktor: "A háborúnak ott is jelentkezhetnek következményei, ahol nem számítunk rá"

Pénzcentrum2022. március 5. 10:45

Orbán Viktor is megszólalt az Agrárkamara évadnyitóján, elmondta hogy a bevezetett Oroszország elleni szankciók nekünk is fájni fognak, és ennek a háborúnak ott is jelentkezhetnek következményei, ahol nem is számítunk rá.

A háborúnak ott is jelentkezhetnek következményei, ahol nem számítunk rá - mondta el Orbán Viktor az Agrárkamara évadnyitóján. Magyarország nyitott kereskedelmi rendszert épített ki, hiszen egy szabad, átjárható világban voltunk érdekeltek.

Ez most elnehezült, mert a világ lezárul. Arra kell készülni, hogy az egész magyar külkereskedelmi stratégiánkat módosítani kell.

Hozzátette, a háború nekünk csak veszteséget hozhat, így abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb béke legyen, és a most beszűkült piacaink egy részét vissza tudjuk szerezni.

A nyugat által elrendelt szankciók nekünk is fájni fognak

 - mondta a miniszterelnök. Olyan intézkedések várhatók, melynek következményeit a Nyugat, így Magyarország is viselni fogja. Az emelkedő energiaárak minden gazdasági szereplőt nehéz helyzet elé állíthatnak.

Ez rossz. De van ennél rosszabb is: ha nincs energia. Ezért az az érdekünk, hogy a szankciók ne érintsék az energiát.

Az Oroszországba és Ukrajnába irányuló magyar agrárexport 5% körüli, kitettsége tehát kicsi az ágazatnak. Az import egy másik kérdés: az Oroszországból és Ukrajnából érkező importunk 15 százalékát körüli. Ez már sok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Beszélt arról is, hogy az energiaárak növekedése miatt a külföldről érkezett áruk és alapanyagok árába beépül az emelkedés, tehát indirekt módon ez is veszteséget okoz az országnak.

Beszélt az árfolyamról is: a háború kezdete óta a közép-európai valuták hirtelen libikókára kerültek, ennek a hatása alól legfeljebb részlegesen tudjuk kivonni magunkat.

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
Orbán, magyarország, magyar, nyugat, orbán viktor, agrárkamara, háború,