Romlik az orosz-ukrán háború: áthelyezi nagykövetségét Magyarország

MTI2022. március 3. 20:02

Szijjártó Péter: "Magyarország ideiglenesen Kijevből Lvivbe helyezi át a nagykövetségét".

A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezi át a kijevi nagykövetségét - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar nagyköveti értekezleten ismertette a legfrissebb fejleményeket. Közölte, hogy egy újabb külügyi akció keretében a magyar külképviselet munkatársait és családtagjaikat, illetve egy háromtagú osztrák családot és egy francia állampolgárt menekítettek ki az ukrán fővárosból.

A csoportban húsz ember van, köztük tizenhárman a diplomaták és családtagjaik, hárman a biztonsági személyzet tagjai - tájékoztatott, hozzátéve, hogy minden résztvevő jól van, és folyamatos velük a kapcsolattartás. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Lvivben csökkentett létszámmal lesz fenntartva a nagykövetség működése. "Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét el fogjuk látni" - szögezte le. Hozzátette: "amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe".

Címkék:
külügyminisztérium, szijjártó, külgazdasági és külügyminisztérium, külügyminiszter, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,