Nem hitted volna: erre költik az szja-visszatérítést a magyarok

Pénzcentrum2022. március 2. 08:15

A legtöbben már megkapták a kétkeresős családonként akár 1,6 millió forintos összegű személyijövedelemadó-visszatérítést. Bár az előzetes felmérések szerint a legtöbben tudatosan költik el az államtól visszakapott pénzüket, keveset hallani arról, hogy egy ekkora összeget már könnyedén meg is forgathatunk. Most annak jártunk utána, mire költi a legtöbb magyar az szja-visszatérítést.

A kormány korábbi döntése alapján a 2021-es személyi jövedelemadó idén a 2020. decemberi átlagbér mértékéig visszajár azon gyerekesek számára, akik tavaly legalább egy napig jogosultak voltak családi kedvezményre. Egy adózó legfeljebb 809 ezer forintot igényelhetett vissza, kétkeresős családok esetében így a teljes visszajáró összeg meghaladhatja az 1,6 millió forintot. A Hello Vidék megnézte, hogy mire költik a magyar családok a pénzt.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) reprezentatív felmérése szerint a családok egyébként egész tudatosan költik majd el a visszakapott személyi jövedelemadót. A publikált eredmények szerint

  • az érintett családok legnagyobb része hiteleik kiegyenlítésére és tartozásaik csökkentésére használja fel az összeget;
  • a második helyen a lakhatással és a lakhatási körülmények javításával kapcsolatos költségek szerepeltek;
  • a harmadik helyre pedig megtakarítási és öngondoskodási célok kerültek.

Ezek közül a férfiaknál az önkéntes nyugdíjpénztári, a nőknél pedig az egészségpénztári megtakarítások növelése volt a domináns cél. Életkor alapján viszont komoly különbségek vannak. A fiatalabb szülők jelentős része nem tudja, mire költse az államtól visszakapott pénzt. Életkoronként változik, mire költik a visszaigényelt személyi jövedelemadót, azonban a kutatás eredményei szerint, akár realizálódott célokkal rendelkezik valaki, akár bizonytalan még a plusz jövedelem felhasználásával kapcsolatban, jellemzően jól bánik a könnyen jött pénzzel.

Bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022. február 10-én kezdte el a családi szja-visszatérítések automatikus folyósítását a gyermeket nevelő családoknak, de az online piacterek értékesítési adatai alapján már február 8-tól érezhetően emelkedtek az eladások négy termékkategóriában. A legnagyobb mértékben, több mint 27 százalékkal a mobiltelefonok eladása emelkedett, a készülékek átlagos bruttó eladási ára pedig 6 százalékkal nőtt február 8. és 13. között a megelőző napokhoz képest, de notebookból,háztartási nagygépekből is vásároltak a magyarok.

Címkék:
vásárlás, szja, családok, hellovidék, szja-visszatérítés, szja-visszatérítés 2022,