Óriási csapást kaptak az oroszok: ez rengeteg embernek fájhat a mai napon, nem készültek erre

Pénzcentrum2022. február 28. 10:00

Hatalmasat zuhant ma hajnalban a rubel a legújabb szankciók hatására. Az orosz jegybank külföldön tárolt devizatartalékait is zárolták, így nem tud beavatkozni a rubel védelmében.

Hosszú sorok kígyóznak az ATM-ek előtt Oroszország szerte, hogy az emberek a SWIFT-ből való kizárás előtt kézpénzhez jussanak, írta meg a CNBC. A rubel hatalmasat zuhant az orosz-ukrán háború kezdete óta, közel 30 százalékot vesztett a dollárral szemben, de az ázsiai kereskedés során is volt, hogy 119-et is kellett belőle adni egy amerikai dollárért.

Ráadásul az orosz jegybank lehetőségei arra, hogy beavatkozzon a rubel védelmében igencsak korlátozottak, miután az európai pénzintézeteknél tárolt tartalékait befagyasztották a szankciók okán. Ezek a korlátozások várhatóan a mai nap érik el teljes erejükkel a lakosságot, írja a Világgazdaság. Az ország központi bankja megtiltotta a külföldiek számára az orosz eszközök értékesítését, hogy ezzel limitálja a piacok várható zuhanását, illetve felszabadított 733 milliárd rubelt azzal a céllal, hogy a helyi bankrendszer likvidálását biztosítsa.

Az ukrajnai háború további eszkalálódása természetesen az olajárakat se kímélte: az északi-tengeri Brent hordónkénti ára továbbra se mozdult 100 dollár alá. De nem csak az olajra és a tőzsdére volt hatása Putyin döntésének, hiszen számos nyugati márka is bejelentette, hogy leállítja a szállításait Oroszországba. Ilyen a Mercedes, a Jaguar, a General Motors vagy az iPhone.

Címkék:
oroszország, szankció, orosz, swift, vlagyimir putyin, orosz gazdaság, rubel árfolyam, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,