Váratlan bejelentés a törököktől: nem engedik a Fekete-tengerre az orosz hadihajókat

Pénzcentrum2022. február 27. 19:24

A törökök meg kívánják akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák Fekete-tengerhez vezető szorosain. A montreux-i rendelkezések értelmében ezt megtehetik.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy az ukrajnai helyzet háborúvá fajult” – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, amikor bejelentette, hogy meg kívánják akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák Fekete-tengerhez vezető szorosain.

„A montreux-i rendelkezéseket átláthatóan alkalmazzuk” - tette hozzá a Guardian szerint. Ennek értelmében Törökország mindkét szorost ellenőrzi, és fel van jogosítva az orosz és ukrán hadihajók áthaladásának megakadályozására, így azok nem térhetnek vissza állandó bázisaikra a Fekete-tengeren. Az egyezmény értelmében a szorosok elzárhatók, ha a konfliktus megfelel a háború definíciójának.

Oroszországnak több olyan hadihajója is tartózkodik a Földközi-tengeren, amely a Fekte-tengeri flottához tartozik. Ezek most nem tudnak visszatérni állomáshelyükre.

Címkék:
törökország, ukrajna, oroszország, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,