Tőzsdei felfordulást hozhat a legújabb szankció: megsínylik az oroszok a SWIFT-kitiltást

Portfolio2022. február 27. 12:34

Megszületett a nemzetközi döntés az Oroszország elleni újabb gazdasági szankciókról. Ursula von der Leyen bejelentette, levágják az oroszokat a SWIFT rendszerről. A gazdasági elemzők szerint felfordulásra lehet számítani a tőzsdén, és a rubel is zuhanni fog, derült ki a Portfolio által összegyűjtött elemzői kommentárokból.

Mohamed El-Erian, az Allianz elemzője szerint, ha a szankciót átfogóan hajtják végre, nem pedig darabonként, Oroszország kizárása a SWIFT rendszeréből képes lehet a gazdaságát megbénítani. Elkerülhetetlenül lesznek ennek visszaható hatásai és buktatói, többek között a globális gazdaságot a stagfláció irányába vezetheti a lépés, illetve magasabb esélye lehet emiatt annak, hogy az oroszok késlekedve fizetnek a nyugati hitelezőiknek, vállalatoknak

Michael Rosen, az Angeles Investment Advisors szakértője szerint Európai ezt a lépést, a legdurvább, utolsó megoldásként tartotta számon. Ha megteszik, akkor olyan hatása lesz, mintha egy dárdát hajítanánk egy tanknak.

Ha Európa nem fizet Oroszországnak az olajért és a gázért, akkor az orosz ellátást vagy felfüggesztik, vagy Oroszország kiállít egy számlát, amit majd később kell befizetni

– vélekedett Rosen. Oroszország méretes devizatartalékkal rendelkezik, és úgy is tud bevételeket szerezni, ha megkerüli a SWIFT-et Kínán vagy más partnerein keresztül.

Tom Martin (Global Investments) úgy véli, a SWIF-szankció fájdalmas lesz, és a piacok ezt hamarosan fel fogják ismerni.

Amit ebből látni fogunk, az a volatilitás, illetve a szereplők a kockázatkeresési attitűdjüket igazítják majd ahhoz, hogy mit gondolnak a helyzetről. Én úgy képzelem, az emberek az arany felé fognak fordulni, mert az arany a hagyományos menekülőeszköz ilyen helyzetekben. Úgy gondolom, az amerikai állampapírok bármilyen lejáraton szintén menekülőeszközökké válhatnak. És minden más eszköznél nagy volatilitást tapasztalunk majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Karl Schamotta, a Corpay elemzője szerint a rubel esni fog, a szankciók meg fogják bénítani az orosz gazdaságot és tönkre teszi minden olyan eszköz vonzóságát, aminek köze lehet Moszkvához. A befektetők tömegesen hagyják el a hajót. A jegybank várható súlyosan megsínyli a devizaintervenciókat.

Edward Moya (Oanda) szerint a lépés a korábban Iránnal szemben bevezetett szankciókhoz hasonlóan most is bénító hatással lesz a gazdaságra, ami pedig jelentős zavarokat okozhat a globális pénzügyi piacokon.

Azt gondolom, sok részvénypiaci kereskedő úgy gondolta, hogy az EU és az Egyesült Államok nem fog ilyen kemény lépéseket felvállalni, és arra fókuszálnak, a gazdasági helyzetüket megvédjék, és ne kockáztassanak egy jelentős sokkot a globális pénzügy rendszerrel szemben.

A piacok meglepetésekre várnak Michael Farr, a Miller & Washington szakértője szerint, és ez egy olyan meglepetés lehet, amit nem túl jól fognak fogadni, ha ez a nemzetközi kereskedelem lassulását hozza. A SWIFT-szankció elzárja Oroszországot a nemzetközi tranzakcióktól a legtöbb ország esetében, ez tehát egy súlyos lépés. Problémát jelenthet az ezáltal gerjesztett infláció, és az, hogy ez mennyire fogja lassítani az európai gazdaságokat.

Címkék:
gazdaság, ukrajna, oroszország, szankció, ukrán, orosz, swift, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,