Jöhet a mélyütés az oroszoknak: Magyarország is támogatja a legsúlyosabb szankciót

Pénzcentrum2022. február 26. 14:25

Nemsokára megszülethet a döntés, amely szerint lekapcsolják Oroszországot a SWIFT-rendszerről. A globális bankközi fizetési rendszerből való kitiltást eddig több ország sem támogatta, viszont szombatra az eddig ellenző vezetők is rábólinthattak a szankcióra.

Napokon belül lekapcsolják Oroszországot SWIFT-ről, a világszintű bankközi fizetési rendszerről – mondta az euróövezet egyik tagországának jegybankelnöke a Reutersnek. Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, Magyarország nem blokkolja az intézkedést, "soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit."

A korábbi hírek arról szóltak, hogy Magyarország mellett Olaszország, Ciprus és Németország sem támogatta ezt a szankciót. Mostanra azonban már ezek a tagállamok sem zárkóznak el a súlyos lépéstől. Mateusz Morawiecki, Lengyelország elnöke a Twitteren, ebben azt írta, délelőtt beszélt Orbán Viktorral, ahol a magyar kormányfő támogatásáról biztosította őt a kérdésben.

A SWIFT rendszerből történő kitiltással gyakorlatilag kizárnák az országot a nemzetközi kereskedelemből, korábban a német pénzügyminiszter, Christian Lindner is amiatt aggódott, hogy így veszélybe kerülhet Európa gáz- és olajellátása.

Címkék:
magyarország, ukrajna, oroszország, bankrendszer, szankció, ukrán, orosz, swift, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán válság, volodimir zelenszkij, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,