Fokozódik a konfliktus: Németország leállítja az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését

Pénzcentrum2022. február 22. 13:16

A német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét - jelentette be Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben. 

A német államfő a nemzetközi jog "súlyos megsértésének" minősítette, hogy Putyin elismerte az orosz ellenőrzés alatt álló területeket, és ezzel megszegte az Oroszország és a Nyugat közötti több évtizedes megállapodásokat. A kancellár ezért felkérte a gazdasági minisztert, hogy tegye meg a már elkészült vezetékrendszer üzembe helyezéséhez nélkülözhetetlen tanúsítványok kiadásának felfüggesztéséhez szükséges közigazgatási jogi lépést.

Az Északi Áramlat 2-öt érintő vétót először az USA vetette fel január végén, majd a németek is elismerték, hogy a szankciók között lehet a gázvezeték engedélyeztetésének leállítása. A Balti-tenger alatt lefektetett Északi Áramlat-2 már elkészült, de az üzembe helyezését megelőző németországi hatósági eljárást november közepén felfüggesztették. A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság (Bundesnetzagentur) akkori közleménye szerint a vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel az uniós jogra épülő német előírásoknak.

Címkék:
gázvezeték, ukrajna, németország, oroszország, válság, konfliktus, ukrán, orosz, német, minősítés, tenger, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán válság, volodimir zelenszkij, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,