Itt az időpont: ekkor szűnhetnek meg az MNB alapítványai

Pénzcentrum2022. február 8. 08:28

A magyar hatóságok 2023 közepéig megszüntetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványait – írja a Portfolio.

A lap az Eurostat egy hivatalos dokumentumára hivatkozva azt írja, 2023 közepéig a magyar hatóságok megszüntetik az MNB alapítványait. Az Európai Unió statisztikai hivatalának látogatási jegyzőkönyvéből az is kiviláglik, hogy mindez nem is új terv: valójában már 2020 végére ígértük az időközben egy egységbe összevont alapítványok állami körbe való visszasorolását, ám ez a pandémiás helyzet miatt elmaradt. 

Mint ismeretes, az MNB még 2014-ben hozott létre eredetileg hat Pallas Athéné alapítványt, melyek azóta több lépcsőben összeolvadtak. Így ma már csak egy ilyen szervezet működik Pallas Athéné Alapítvány néven. Az alapítvány vagyonát az Optima Befektetési Zrt. kezeli, ez a vagyon 2021 végén 280,6 milliárd forintot tett ki.

Az alapítvány legfrissebb beszámolója szerint eredetileg 266,4 milliárd forintos vagyont juttatott az MNB nekik, ezt tudták az elmúlt években gyarapítani.  Az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok 257,4 milliárd forintot befektetési jegybe, 4,5 milliárd forintot ingatlanba, 5,9 milliárd forintot bankbetétbe, 12,8 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be - írja a Portfolio, ami az MNB-t is megkereste a témában, ám a jegybank a jegyzőkönyvben olvashatókon felül nem szolgált bővebb információval.

Címkék:
mnb, alapítvány, magyar nemzeti bank,