Fontos változás a webshopoknál: erről jobb, ha tudsz, sok pénz múlik rajta (x)

PR2022. január 19. 05:00

Az OSS rendszer bevezetése előtt, ha pl valaki egy szomszédos tagállamba szeretett volna értékesíteni, bizonyos értékhatár elérése esetén be kellett regisztrálnia oda, mely igen jelentős adminisztrációs teherrel járt, így sokak kedvét szegte.

2021.július 1-et követően az akadály elhárult, a webshoptulajdonosok nagy örömére.

Ekkor ugyanis módosultak a távértékesítés szabályai, bevezetésre került az OSS (One Stop Shop) rendszer, amellyel elkerülhető az áfaregisztráció és a külön bevallás a bejelentkezés tagállamától eltérő tagországban.

Amennyiben az adóalany székhelye az EU területén található, a székhely szerint kell mindenképpen bejelentkeznie.

Mivel az OSS rendszer nem kötelező, nincs előírt határidő, meddig kell ezt megtennie.

Az Áfa tv. alapján azonban a rendszer használatát meg kell előznie a nyilvántartásba vételre irányuló kérelemnek.

 

Lényeges, a számlázási szabályok esetén is a bejelentkezési tagország jogszabályait kell alkalmazni. /www.webshopkonyveles.hu/

Az OSS rendszer az egységes bevallások alapján szétosztja a tagállamok között az őket megillető áfa összegét.

Az adóbevallást tagállami bontásban, a negyedévet követő hónap utolsó napjáig kell teljesíteni, amely az egyösszegű adófizetés határideje is egyben. A devizanem a bejelentkezési tagállam devizaneme.

 

Nagyon fontos, a bejelentkezetteknek a bevallást azokra a hónapokra is teljesíteni kell, amikor nem történt bevallandó esemény.

 

Az OSS rendszerében 3 évig módosítható a bevallás, ellenben önellenőrzés nincs. Mindig az aktuális bevallásban kerül elszámolásra a különbözet. Az adatok megőrzési kötelezettségének ideje 10 év.

Természetesen hátránya is van, miszerint adólevonást, adóvisszatérítést nem lehet rajta keresztül eszközölni.  

Mind az adólevonást, mind az adóvisszatérítést csak a normál áfabevallásban vagy külön eljárásban lehet kérvényezni, a közösségi adómentes értékesítés feltételeinek fennállása esetén.

Erre szolgál a 65-ös és az A60-as bevallás.

 

Mivel az adóalanynak nincs szüksége áfa regisztrációra, bizonyos kötelezettségek nem érintik, így némileg árnyalja a képet, hogy a magyar cégekkel szemben Magyarországon a külföldi vállalkozás nem válik kötelezetté a környezetvédelmi termékdíj tekintetében.

 

Mindent összevetve kijelenthető, hogy a webshopok világában nem csak a lehetőségek nőttek, a megmérettetés is erősödött ezzel az intézkedéssel.

Versenyre fel!

 

Rimay Tamás

A WebshopKönyvelés.hu ügyvezetője

www.webshopkonyveles.hu

info@webshopkonyveles.hu

(x)

Címkék:
webshop, könyvelés,