Durván elszállhatnak az üzemanyagárak: itt már nemigen van optimista forgatókönyv

Horváth Zsolt Benjámin2022. január 19. 10:50

Sajtótájékoztatót tartott az Erste Bank, az eseményen pedig a Pénzcentrum is jelen volt. A bank egyik vezetőjének valamint adott téma neves szakértőjének részvételével tartott eseményen az idei piaci kilátásokról, az olaj- és gázárak alakulásáról, valamint az ESG-befektetésekben rejlő lehetőségekről is szó esett. 

Idén sem számíthatunk az olaj- és gázárak számottevő csökkenésére, a drága energiahordozók miatt pedig a korábban megszokottnál magasabb infláció is tartósabban maradhat velünk, mint amire korábban számítani lehetett. Ciklikus fellendülést látni és 2022 mindenképp egy felívelő év lesz. A kereslet az Omikron ellenére folyamatosan is nő, az év végére pedig a 100 millió hordó felettit is elérheti.

A kínálat ellenben meglehetősen rugalmatlan. Az OPEC-nél úgy látszik elfogyóban vannak a tartalékok. Iránt sem engedik ki ugye a piacra. Ha velük sikerülne megyegyezni, amire valószínűleg idén már nem kerül sor, az részleges megoldást jelenthetne. 

Az olaj világpiaci ára az idei első félévben 80-90 dollár között alakulhat, és ez a szint az év második felében akár tovább is emelkedhet az olajpiacot jelenleg jellemző többletkínálat eltűnésével. A mostani, 85 dolláros ár egyébként rég nem látott csúcs. Uoljára 2014-ben volt egy hordó olyan drága, mint most. Ráadásul nagyon erős a dollár, így egy 100 dolláros csúcs elérése reálértéken nagyon magas árakat jelentene, ami a korábbi becsléseknél is erősebben kihathat a keresletre – mondta el Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtótájékoztatóján.

Az európai gázpiacon a tavaly év végi nyomás ugyan mostanra enyhült valamelyest, az árak azonban továbbra sem nevezhetők alacsonynak, jelenleg a 2020-as átlagár 6-7-szeresén folyik a kereskedés. Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat, vagyis az atom- és szénerőművek leállítása miatt.

Az olaj- és gázipari részvények továbbra is alulárazottak, így a kisbefektetőknek is érdemes ezekben gondolkodni, de a német atomerőművek bezárása miatt ajánlott megnézni a nukleáris energiával foglalkozó kanadai és francia cégek papírjait, illetve a megújuló energiaforrások területén is több jó befektetési lehetőség kínálkozik – tette hozzá Pletser Tamás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére továbbra is jelentős szabad pénzmennyiség keresi a helyét a világban. Így a részvénypiacokon van tér a növekedésre. Tavaly a hagyományos energiaszektor mellett a bankok, valamint a kereskedelmi cégek és az ingatlantársaságok teljesítettek jól.

Az idén érdemes figyelni azokra az értékalapú (value) cégekre, amelyek inflációs környezetben képesek áremelést érvényesíteni a fogyasztók felé, a szektorok tekintetében pedig az ipar, technológia, fogyasztás és egy csillapodó pandémia esetén a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok” – fogalmazott Varga Ádám, Advisory desk és termékfejlesztési vezető. 

Hozzátette: Az idén is van potenciál az ESG, vagyis a társadalmi és környezeti hasznosságot figyelembe vevő részvényekben. A befektetők egyre nagyobb része már nem „csak” hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy valamilyen jó környezeti vagy szociális célt is szolgáljon. A bank befeketetési üzletágánál az ESG-befektetések aránya eléri a 10 százalékot, szemben a másfél százalékos piaci átlaggal.

Az Erste Alapkezelő jelenleg hét fenntartható befektetési alapot működtet, amelyek nettó eszközértéke tavaly év végén meghaladta a 30 milliárd forintot. Az Asset Management üzletág 19 ESG-alapjában ezen túl további közel 170 milliárd forint hazai befektetést kezeltek 2021 végén. 

Címkék:
erste, gázár, olaj, erste bank, esg, erste group, erste bank magyarország, erste befektetés,