Minimálbér emelés 2022: hivatalos, ennyivel jár több pénz januártól

Pénzcentrum2021. december 16. 10:01

Megjelentek a Magyar Közlönyben a rendeletek. Hivatalosan is megvan a minimálbér, a garantált bérminimum és a közmunkás bérek emelésének időpontja és pontos összege.  

A szerda este megjelent Magyar Közlöny hivatalossá tette a korábbi kormányzati ígéreteket, melyek szerint jövőre jelentős béremelést kapnak a munkavállalók. Az Orbán Viktor által aláírt rendeletek szerint 200 ezer forint lesz a a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér), aminek éppen a felét kapja egy közfoglalkoztatott.

2022. január 1-jétől minden munkáltatóra, munkavállalóra érvényes, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén

  • havibér alkalmazásakor 200 000 forint,
  • hetibérnél 45 980 forint,
  • napibérnél 9200 forint,
  • órabér esetén 1150 forint.

A legalább középfokú végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknál a garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén

  • havibér alkalmazásakor 260 000 forint,
  • hetibérnél 59 780 forint,
  • napibérnél 11 960 forint,
  • órabérnél 1495 forint.

A rendeletet először a január hónapra járó munkabéreknél kell  alkalmazni. Hivatalossá vált az is, amit szerdán Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentett be, emelkedik a közmunkások bére.

Módosult a közfoglalkoztatási bér, a közfoglalkoztatási garantált bér. Jövőre a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére a minimálbér 50%-a, tehát 100 ezer forint lesz. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörnél a közfoglalkoztatottat megillető garantált bér teljes munkaidőnél a garantált bérminimum 50%-a, azaz 130 ezer forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetők ezen összegek 110%-át kapják, a 6 órában foglalkoztatottak speciális bérét pedig 55%-ban állapították meg.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Címkék:
bér, Orbán, forint, minimálbér, január, közmunkások,