Jöhet az új csodaszer a koronavírus ellen? A teszteredmények nagyon bíztatóak

Pénzcentrum2021. november 6. 12:02

Szájon át adható, koronavírus elleni gyógyszert fejlesztett a Pfizer, amely egy széles körben használatos HIV-gyógyszerrel együtt használva 89%-kal csökkenti a magas kockázatú koronavírus-fertőzöttek súlyos fertőzöttségi és halálozási esélyeit – írta meg a CNBC. 

A Pfizer koronavírus-gyógyszere már a második, amit Amerikában sikeresen teszteltek. Korábban a Merck is fejlesztett egy hasonló célú gyógyszert. A mostani gyógyszer HIV-fertőzés kezelésére való proteáz inhibitorokkal kombinálva tűnik a leginkább hatékonynak, ezek ugyanis lassítják a készítmény lebomlását, így az ellenanyag több ideig, magasabb koncentrációban marad a szervezetben.

A Pfizer 1219, alapbetegségekkel küzdő betegen tesztelte a PF-07321332 névre hallgató gyógykészítményt, egy ritonavir nevű HIV-gyógyszerrel kombinálva. Kísérletük szerint a 607 beteg közül, aki a kombinált ellátást kapta, alig hatan kerültek kórházba és senki nem halt meg. A 612 beteg közül, aki placebót kapott, 41-en kerültek kórházba és 10-en haltak meg.

Címkék:
gyógyszer, koronavírus, beteg, hiv, hatékonyság, covid-19, pandémia, koronavírus járvány, covid, pfizer,