A moratóriumban lévők nagy része tudná fizetni a hitelét: mégis miért nem teszi?

Világgazdaság2021. október 22. 08:31

A moratóriumban lévő fogyasztók közül körülbelül 350 ezren új hitelt vettek fel az elmúlt másfél évben, az ő esetükben azért feltételezhető, hogy nagyon nagy probléma nem lehet a fizetőképességükkel.

A kezdetekkor 1,4 millió ember volt a moratóriumban, idén nyárra ez 1,15 millióra apadt. Ahogy telik az idő, azt látni kell, hogy ez sincs ingyen, és ha sokáig tart, akkor bizony anyagilag többletkiadást jelent sok fogyasztónak - mondta el a VG-nek adott interjújában Kandrács Csaba MNB-alelnök.

Mi azt tanácsoljuk, hogy tényleg csak az vegye igénybe a hosszabbítást, akinek szüksége van rá, és aki így tesz, ne hagyja az utolsó pillanatra

 - hívta fel a figyelmet a szakember. Egyébként a jegybank szerint a többség tudná fizetni a hitelét, az ügyfelek legnagyobb hányada képes erre. Csak egy példa: a moratóriumban lévő fogyasztók közül körülbelül 350 ezren új hitelt vettek fel az elmúlt másfél évben. Az ő esetükben azért feltételezhető, hogy nagyon nagy probléma nem lehet a fizetőképességükkel. Náluk maximum kényelmi döntés lehet a háttérben. Október vége tehát nagy tisztulást hozhat ebből a szempontból is.

Címkék:
mnb, járvány, teszt, igénylés, moratórium,