Tényleg hamarosan itt a 200 ezres minimálbér: sőt, az iparkamara elnöke szerint ez még kevés is lesz

Portfolio2021. szeptember 3. 17:03

Parragh László szerint a minimálbér alakítására nem költségelemként kell tekinteni, hanem úgy, mint a gazdaságfejlesztés eszközére. Ma már olyan alacsony a minimálbér, hogy az EU-s lista végén vagyunk, Románia is beért minket. Ráadásul nekünk nem is az átlagos román bér a kérdés, hanem az, hogy a nyugati térség milyen kereseti lehetőséget kínál. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy véli, szakítani kell az elmúlt 30 év gondolkodásával, miszerint az olcsó munkaerő a versenyképesség kulcsa, és rátérni arra az európai útra - mondta el a Portfolionak adott interjúban:

Európában azonban a minimálbérre egyre inkább nem egy költségelemként tekintenek, hanem gazdaságfejlesztési eszközként. A minimálbér emelésével – ami az egész bérskálára hat – egyszerre nő a hatékonyság, javul a termelékenység. Aki nem képes arra, hogy ezt teljesítse, az egyszerűen kiesik a piacról. (...) A minimálbért persze nem lehet a nyugati szintre emelni, de a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.

Kifejtette,  ha nem állnak helyre a folyamatok, és ha az az inflációs pálya megy tovább, amit most látunk, akkor még a 200 ezer forintos minimálbér is kevés lesz, hogy jobban éljenek az emberek.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
minimálbér, parragh lászló, iparkamara,