Kritikus helyzetben van Budapest: év végére kimerülhet az összes tartalék?

Népszava2021. augusztus 25. 10:28

"Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik. Ezt elkerülendő alaposan bele kell nyúlnunk a költségvetésbe" - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának.

A két nagy kockázati tényező a BKK meg nem érkezett támogatása, amelyet most a főváros hitelez, illetve a negyedik hullám, amelynek "intézményekre és a közösségi közlekedésre gyakorolt hatásait egyelőre megbecsülni sem lehet" a főpolgármester szerint. A lapnak elmondta: ha ezzel a két tényezővel nem számolnak, akkor lehet esély, hogy Budapest  folyószámlahitel tartozás nélkül zárja az idei évet. Viszont ha ezek közül bármelyik is érvényesül, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete. A bérek viszont nincsenek veszélyben.

Bérekkel, munkahelyekkel nem lehet szórakozni. Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani

- mondta Kiss Ambrus.

Címkék:
Budapest, gazdaság,