Nagy a pörgés a lakáshitel piacon: tényleg ennyire szuper befektetés lenne?

Pénzcentrum2021. július 3. 08:46

Harmadik egymást követő hónapban döntött új csúcsot a magyar lakosság lakáscélú hitelfelvétele májusban, derül ki a jegybank friss adataiból. A Portfolio vezető elemzője szerint a rekordok oka, hogy a járvány miatt sokan idén tavaszra halasztották a vásárlást, új támogatások jelentek meg, és a szabályozás is változott. 

Palkó István elmondása szerint a járványhelyzet miatt elhalasztott lakáskereslet, illetve lakáshitelkereslet egyszerre jelentkezik a bankoknál, következésképp azon lakáshitel-felvételek, amelyek a tavalyi év első- vagy második felében kellett volna, hogy megtörténjenek, részben az idei évben jelentkeznek, ami egyértelműen látszik a tavaszi számokon.

A Portfolio vezető elemzője további fontos hatásként nevezte meg az idén február 1-jén bevezetett otthonfelújítási hitelt. A bankok többségénél február–márciustól elérhető hitel egy kifejezetten felújítási célra szóló kamattámogatott konstrukció, ami szintén megjelent a statisztikákban. A szakember megjegyezte, bár az arányuk magas, 11 százalékos szintre emelkedett, azért még nem mondható dominánsnak. Harmadikként említhetők azok az otthonteremtési változások, amelyek január 1-jével bukkantak föl, gondolva itt akár az alacsonyabb áfatartalomra, ami szintén pozitívan járult hozzá a lakásvásárlásokhoz, tranzakciókhoz, illetve ennek nyomán a lakáshitel-felvételhez is – tette hozzá.

Ez azonban most oldódni látszik, így a személyi kölcsönöknek a felvétele is fellendült, több mint duplájára tavalyhoz képest, ugyanakkor még nem tart a 2019-es szinten, szemben a lakáscélú hitelekkel, amik már bőven ott járnak. A Portfolio munkatársa megjegyezte, itt most kifejezetten a személyi kölcsönökre kell gondolni, mert a babaváró ezt kiegészíti, ami részben fogyasztásra, részben lakáscélokra fordítódik, és a 2019-es szinthez képest mindenképp felfelé emeli a hitelkihelyezéseket.

Címkék:
mnb, lakáshitel, portfolio, személyi hitel, babaváró,