Filmbe illő: így próbálják megsemmisíteni a terhelő bizonyítékot magukról az átverős cégek

Pénzcentrum2021. június 2. 18:09

Az elmúlt évben a Gazdasági Versenyhivatal 26 cégnél folytatott le helyszíni kutatást. A vállalkozások a versenyhatósági rajtaütések során is sokat tehetnek a bírság csökkentéséért, a GVH ennek ellenére találkozott már meneküléssel és pánikszerű adatmegsemmisítéssel is.   

A versenyhivatal – bírói engedély birtokában végezhető – előzetes bejelentés nélküli, helyszíni kutatásainak célja, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy feltételezett jogsértésről vagy egy vizsgált összefonódásról. Az elmúlt évek egyik nagyszabású, két napon átnyúló kartellfelderítő akciójában például 38 munkatársuk tartott kutatást, összesen 14 érintett vállalkozásnál.

A közleményükben kiemelték, hogy közérthető tájékoztatással segítik a cégeket a rajtaütések során jogaikról, kötelezettségeikről és nem utolsósorban együttműködési lehetőségeikről. Még ekkor sem késő ugyanis önként felfedni a kartellben való részvételt, amivel akár jelentős mértékben lehet csökkenteni vagy esetlegesen elkerülni a versenyfelügyeleti bírságot. Ennek ellenére nem minden vállalkozás tesz eleget a jogszabály által előírt, teljes körű együttműködési kötelezettségének a helyszínen a vizsgálatok során. A hatóság időről időre találkozik olyan esetekkel, amikor az érintett cégek megpróbálják eltüntetni a lehetséges bizonyítékokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A próbálkozások egyike sem járt sikerrel, emellett súlyos eljárási bírságokat is maguk után vontak. Az együttműködés így minden esetben célravezetőbb, és a vállalkozások számára előnyösebb pozíciót jelent a versenyhatósági eljárás során.

Címkék:
vállalkozás, csalás, gvh, hatóság,