Itt a cselekvési terv: így alakítja át az EU magyar agráriumot

HelloVidék2021. április 20. 08:15

Elkezdődött a biotermékek előállításának és fogyasztásának ösztönzése: az Európai Bizottság nemrég cselekvési tervet terjesztett elő az ökológiai termelés fejlesztése céljából. A stratégiát követve 2030-ra várhatóan az európai mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodás valósulhat meg. Fontos ez a hazai biogazdálkodás számára: az ökológiai művelés alatt álló területeken ugyanis mintegy 30 százalékkal nagyobb a biológiai sokféleség, az ökológiai gazdaságokban tartott állatok magasabb szintű állatjólétet élveznek és kevesebb antibiotikumot kapnak, az ökológiai gazdaságok jobban jövedelmeznek és ellenállóképesebbek, a fogyasztók pedig a biotermékeket jelölő uniós ökológiai logónak köszönhetően pontosan tudják, hogy mi kerül az asztalukra. A HelloVidék most megszerezte a cselekvési tervet, amelyben fontos szerepet kapa a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia is.

Az ágazat kiegyensúlyozott növekedése érdekében most elkezdődik a fogyasztás fellendítése, a termelés növelése, valamint az ágazat fenntarthatóságának további javítása. A cselekvési terv segítségével a Bizottság biztosítani kívánja a megfelelő eszközöket a már eleve gyorsan növekvő ökológiai ágazat számára a 25 százalékos cél eléréséhez. Az ökológiai gazdálkodás ugyanis igen gyorsan növekvő ágazat az uniós mezőgazdaságban, ami a biotermékek iránti fokozott fogyasztói érdeklődés közvetlen következménye.

Az ökológiai termékek fogyasztásának növelése létfontosságú lesz ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket ösztönözze az ökológiai gazdálkodásra való átállásra, és ezáltal jövedelmezőségük növelésére. Ebből a célból a cselekvési terv több olyan konkrét intézkedést javasol, amelynek célja a kereslet fellendítése, a fogyasztói bizalom fenntartása és az, hogy a bioélelmiszereket közelebb vigye az emberekhez. Ezek közé tartozik az ökológiai termeléssel kapcsolatos tájékoztatás és kommunikáció, az ökológiai termékek fogyasztásának előmozdítása, a közbeszerzéseken keresztül a biotermékek nagyobb mértékű felhasználásának ösztönzése a közétkeztetésben, valamint a biotermékek terjesztésének fokozása az uniós iskolaétkeztetési programok keretében

– áll a HelloVidékhez eljutatott stratégiában, kiemelve, hogy bevezetnék az ökológiai élelmiszerek vásárlására felhasználható „bioutalványokat”.

Ahogy azt a HelloVidék megtudta, jelenleg az unió mezőgazdasági területének mintegy 8,5 százalékán folyik ökológiai gazdálkodás. A tendenciák azt mutatják, hogy a jelenlegi növekedési ütem mellett az Európai Unió 2030-ra mintegy 15–18 százalékot érhet el.

A teljes tervet a HelloVidék cikkében tudod megnézni!

Címkék:
eu, tervezet, gazdálkodás, mezőgazdaság, hellovidék, biogazdaság,