Új gazdaságélénkító javaslatokat jelentett be Varga Mihály: a SZÉP-kártyákat is érinti

Pénzcentrum2021. április 19. 16:31

Fokozatosan újranyit az ország, ezért ülésezett a Nemzeti Versenyképességi Tanács, amely új javaslatokat fogalmazott meg – közölte Varga Mihály Pénzügyminiszter a Facebook-ra feltöltött videójában.

Magyarország átoltottsága kiemelkedő Európában, ezzel lehetővé vált, hogy a gazdaság újraindítását támogató intézkedésekről tárgyaljunk – mondta Varga Mihály. A tanács javaslatai a következők:

  • A turizmus-vendéglátást segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének hosszabbítására tesznek javaslatot, amely 10 milliárdot hagyhat a cégeknél. A Szép-kártya szocho-mentességének meghosszabbítását is javasolják, ami szintén 10 milliárd forintot hagyhat a vállalatoknál. Javasolják a reprezentáció és üzleti ajándék szocho-jának felfüggesztését év végéig, ami 15-20 milliárdot jelenthet a cégeknek.
  • A második javaslat a nehéz helyzetben lévő vállalkozások segítése, ilyen pl. a pótlékmentes fizetési halasztás. A kkv-k gyorsabb áfavisszatérítésének fenntartását javasolják az év végéig, ahogy a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot teszünk – mondta Varga.
  • A harmadik cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyit teremtsenek. Javasolják, hogy a szocho-kedvezmény 6 hónap helyett már 3 hónap munkanélküliség után is legyen igényelhető, ez 30 milliárd forintot hagytat a vállalkozói szektornál.

Ha az átoltottság sikeresen emelkedik, akkor az idei második negyedévben már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése – mondta Varga, azt azonban nem említette, hogy ez egy technikai hatás: a tavalyi második negyedévben kétszámjegyű volt a visszaesés.

Loading...

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
gazdaság, varga mihály, gazdaságvédelmi akcióterv, javaslatcsomag,