Bács megyei faluban készül a magyar csodaszer: 20-szor erősebb, mint a C-vitamin

HelloVidék2021. március 27. 08:30

A Hajós-Bajai Borvidék szívében, Érsekhalmán gazdálkodik Gonda János és felesége, Kiss Mária, akik életüket a szőlészetre, borászatra tették fel. 15 évig a Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinátban dolgoztak, majd miután a rendszerváltással az üzemet felszámolták, visszaigényelték a régi családi földeket, és 1992-től önellátó családi gazdaságukból biztosították további megélhetésüket. Az Anna Borház az elsők közt indult el 1998-ban a biogazdálkodás útján, ahol a finom bioborok és biomust mellett a bio szőlőmag őrlemény is feltűnik a palettán. A jótékony hatású étrendkiegészítő hazai hódító útjáról az érsekhalmai családi pincészet egyik tulajdonosa, Gonda János mesélt a HelloVidéknek.

Az Érsekhalma külterületén elnyúló 20 hektárnyi földterület háromnegyed részét borítja szőlőt, amit csak és kizárólag Gonda János és családja művelnek, mert így tudják garantálni, hogy ami az üvegekbe kerül, az tényleg szívvel és lélekkel készül. A még a nagyapától megörökölt szőlészet iránti szenvedély azonban jó ideig csak az ízes borokra korlátozódott, és azt követően sem a tudatos bővítés okán került fel a palettára a bioszőlő magjából készült őrlemény.

15 évvel ezelőtt már több bioboltba szállítottam közvetlenül Budapestre, ahol az egyik alkalmazott szüret környékén rám kérdezett, mit csinálok a szőlőmaggal, mert abban mennyi értékes, a szervezet számára hasznosítható biológiai anyag található. Akkor erről mit sem tudtam, és el is hessegettem azzal, hogy szüretkor nincs időm ilyennel foglalkozni, mert ha szőlőmagot nem különítem el a törkölytől, nem szárítom és raktározom el, hamar megpenészedik, és akkor bármennyire is értékes belül, már nem használható fel. Rá egy évre ugyanez a személy megint rákérdezett, én pedig elszégyelltem magam, hogy ennyi idő után sem felejtette el. Mindent magamnak kellett kitalálnom, kikísérleteznem, de szüret végére ott volt a tiszta, szárított 100 kg szőlőmagom

- emlékezett vissza Gonda János, hogyan ismerkedett meg a szőlőmag őrleménnyel.

Arról, hogy miként indult be a vállalkozás szekere, és milyen jótékony hatásai vannak a terméknek, a HelloVidék cikkében olvashatsz!

Címkék:
vállalkozás, gazdaság, vidék, szőlő, tulajdonos, raktár, családi vállalkozás, hellovidék, csodaszer, ott one, örök élet, ces, hazai termék,