Nincs itt semmiféle válság: így növekedett a magyarok vagyona 2020-ban

Portfolio2021. február 18. 14:32

A koronavírus-válság ellenére olyan ütemben növekedtek a magyar háztartások megtakarításai 2020-ban, mintha normális évünk lett volna, és ez csak kisebb részben köszönhető a törlesztési moratóriumnak. A befektetési alapok első negyedéves és a tőzsdei részvények utolsó negyedéves forráskivonását leszámítva egyöntetű növekedést hozott a tavalyi év összes negyedéve, ami a fogyasztás csökkenése mellett a háztartások nagyon erős tartalékolására utal. Fejenként több mint félmillió forinttal bővültek a megtakarítások, 100 új megtakarított forintból pedig 37 forint a folyószámlákon, 26 állampapírban, 16 pedig készpénzben kötött ki.

Átlépte a 66 000 milliárd forintot a magyar háztartások pénzügyi vagyona 2020 végére - írja az MNB előzetes pénzügyi számlák statisztikáira hivatkozva a Portfolio. Ez nominálisan 9,0%-os növekedést jelent egy év alatt, miközben (az adósságokkal csökkentett) nettó pénzügyi vagyon 8,4%-kal emelkedett. A fogyasztás helyett úgy tűnik, a tartalékolást választottuk: a tényleges háztartási fogyasztásban a KSH 2020 első három negyedévében 2,4%-os visszaesést regisztrált, a teljes éves adatokat még nem ismerjük.

A hitelfelvételek és -törlesztések mellett a törlesztési moratórium is befolyásolta ezeket a számokat, ez becsléseink szerint tavaly 1000-1200 milliárd forinttal növelte a háztartási megtakarításokat és a (halasztott kamatfizetéssel együtt) az adósságokat is. A bruttó pénzügyi vagyon növekedéséhez így (feltéve, de meg nem engedve, hogy a teljes összeget megtakarították) maximum 2 százalékponttal járulhatott hozzá.

A bruttó pénzügyi vagyon inflációval korrigált, vagyis reálértéken mért növekedése számításunk szerint 6,1% volt, ami elmarad az előző három év növekedéséntől, de szintén jónak számít azt is figyelembe véve, hogy időközben a magyar gazdaság teljesítménye reálértéken több mint 5%-kal csökkent tavaly.

Címkék:
mnb, megtakarítás, pénzügyek, gazdaság, portfolio, vagyon, magyar részvények, tetű, reálérték,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató