Erre költik a pluszt pénzt, akik éltek a moratóriummal: biztos jó ötlet ez?

Magyar Hírlap2020. október 15. 09:01

Jelentős összeg marad a lakosságnál az általános moratórium révén, ha ezt a pénzt az érintettek elköltik, így az intézkedés az adóbevételeken keresztül közvetve kedvező hatást gyakorolt a gazdaságra. A célzott moratóriummal nagyjából háromnegyed millióan élhetnek.

A mindenkire egyaránt vonatkozó általános hiteltörlesztési moratórium 2,7 millió szerződést érintett, és százezer cég vehette igénybe, az érintett adósok körülbelül hatvan százaléka élt a türelmi időszak igénybevételével - mondta el Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Magyar Hírlapnak. Hozzátette: a 2020. évi általános moratórium több ezer milliárd forintnyi hitelállományt érintett.

Ez az nem hozta nehéz helyzetbe a bankrendszert, noha rosszabb lesz a teljesítménye, mint a járvány nélkül lett volna. Ami még pozitívum, hogy a nemfizető hitelek állománya is (jóval) alacsonyabb annál, mintha nem vezettek volna be semmilyen rendkívüli intézkedést, emellett a célzott moratóriumnak ugyancsak vannak előnyei. Az általános moratóriumot igénybe vevők, azaz

az érintettek hatvan százaléka nagyjából 1,6 millió szerződést jelent, és nagyjából 752 ezer ügyfél tartozhat abba a körbe, akik élhetnek a hosszabbítás lehetőségével.

Virovácz Péter szerint akik kikerülnek a jogosultak köréből, róluk nem tudható pontosan, mennyire voltak, vannak nehéz helyzetben, és kérdés az is, emelkedhet-e jövőre a nemfizető hitelek aránya, ami a bankrendszer számára sem lenne kedvező. Ugyanakkor könnyebbséget jelent az elemző szerint, hogy már kilencven helyett száznyolcvan nap után indul eljárás a nemfizető adósok ellen.

Virovácz Péter rámutatott arra is, hogy, reálgazdasági oldalról nézve jelentős összeg marad a lakosságnál az év végéig általános moratórium révén, ezt az érintettek jobb esetben elköltik, és fogyasztás útján bekerül a gazdasági körforgásba. Az átmenetileg megmaradó ötven-százezer forint nagy segítséget jelent, a fogyasztás pedig adóbevételeket eredményez - hívta fel a figyelmet az elemző.

Címkék:
hitel, gazdaság, fogyasztás, moratórium,