Ez még csak a tűzoltás: erre lehet elég a hitelmoratórium

Pénzcentrum2020. március 20. 09:01

A kormány által bejelentett gazdaságvédő intézkedések első lépései rövid távon segíthetnek a cégek és háztartások megnyugtatásában, ezért mindenképpen szükségesek. Sőt még a bankoknak is jó lehet, de mindent összevetve maximum csak tűzoltásra lesz elég az eddigi csomag - írja a G7.

Az lap több banki elemzővel is beszélgetett az első gazdaságvédő intézkedésekről, és abban egyetértettek a szakértők, hogy 

ezzel a húzással az elkerülhetetlen vállalati és lakossági fizetésképtelenséget (legalább részben) megelőzi a kormány, egy problémát levesz az asztalról, illetve a kezelését eltolja, és most pontosan ez a cél. 

Fontos tudni, hogy a hitelmoratórium alatt meg nem fizetett tőkét és kamatot a bank később felszámolja az ügyfélnek, ami a mostani tervek szerint a futamidő hosszabbításával történik meg. A portál szerint ez lényegében azt jelenti, hogy egy olyan időszakban, amikor egyébként is leállna a hitelezés,

a bankok a kamatok tőkésítésével még képesek növelni is a hitelállományukat pár százmillárd forinttal.

a bankok tőkéje tehát nem fogy majd el, sőt a szakértők szerint likviditással is elég jól állnak. Egy másik szakértő szerint bár pozitívak az intézkedések, azok lehettek volna célzottabbak. Más szakértő szerint üdvösebb lett volna, hogyha a moratóriumot csak 3 hónapra jelentik be, aztán ha szükséges időszakosan hosszabbítják. 

A portál szerint a bejelentett intézkedések 50-80 milliárd forintos lazítást jelentek a költségvetésnek, ami az eddig látottak alapján csak tűzoltásra lehet elég.

Címkék:
hitel, pénzcentrum.hu, gazdaság, intézkedések, hitelmoratórium,