Nesze neked gyenge forint: ennek nem fognak örülni a gasztro őrültek

Pénzcentrum2018. július 2. 13:18

A forint újabb gyengülési hulláma kihat a fogyasztói árakra is. Mint azt a Pénzcentrum kiszúrta, újabb közkedvelt importőr volt kénytelen árat emelni.

A forint-euró árfolyam május 14-én lépte át a 315 forintos határt, azóta is folyamatosan gyengül. Június 11-én 320, 21-én pedig a 325 forint fölé csúszott, miközben 2018 korábbi hónapjaiban stabilan 310 forint körül mozgott. Június 29-én pedig már 330 forint felett is járt az árfolyam. Ez egy 20 forintos nagyságrendű sávot jelent, amiben a forint eddig mozgott. 2010-ig visszatekintve is gyengült a forint, 2017-ig az éves átlagokat nézve 34 forinttal.

Hétfő reggel ismét 330 fölé gyengült a forint az euróval szemben.

Mint azt múlt héten már megírtuk, a forint gyengülése kihat a fogyasztói árakra, emiatt még a lottó is drágult: az Eurojackpot szelvénye eddig 660 forintba került, múlt pénteken viszont már 680 forintot kell fizetni érte. A Szerencsejáték Zrt-t az árváltozással kapcsolatban a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára a 25. heti euró árfolyam-változása miatt módosult.

A forint gyengülése elsősorban az import termékeket drágíthatja meg. Amennyiben a kereskedők áthárítják az árfolyamgyengülést, akkor elsősorban a tartós fogyasztási cikkek (ezen belül az iparcikkek, új műszaki cikkek) drágulására lehet számítani, de a készletek kisöprése után a ruhákhoz is többért juthatunk hozzá. De a hazai fizetőeszköz mélyrepülése hamar meglátszódhat a külföldről hozott élelmiszerek árán is; legyen szó déli országokból származó - idehaza nem termesztett - zöldségekről, gyümölcsökről, vagy épp olyan közkedvelt cikkekről, mint például az olívaolaj.

Az egyik olívaolaj importálásával foglalkozó magyar vállalkozás, gasztro fanatikusok körében közismert igazioliva olívaolaj-szaküzlet például az alábbi közleményt adta ki hétfő délben:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2018. július 7-ről 8-ra virradóra árat emelünk. Talán tudjátok, hogy a forint történelmi mélypontra jutott; egyszerűsítve ez olyan, mintha a termelők árat emeltek volna. Elkövettem azt a hibát, hogy sokáig 315 forintra áraztam be a termékeinket, most kénytelenek vagyunk óvatosan 335 forintra húzni. Ez majdnem 6,4%-os emelést eredményezne - ehhez képest mi 5%-ot emelünk, remélhetőleg ideiglenesen.

A cég Facebook-közlemébnyében azt is hozzátette, hogy nagyon remélik, hogy ezzel még a jófej balek kategóriában maradnak, és bíznak benne, hogy a vásárlók, fogyasztók és függők mind-mind velük maradnak. Az árfolyam mozgás miatt kiemelték:

bíznak benne, hogy nem fognak majd padlót. Döntésükkel kapcsolatban aláhúzzák: "így talán mindenki kihúzza addig, amíg a forint egy kicsit lábra kap."

 

Címkék:
vásárlás, árfolyam, euró, forint, drágulás,