A budapesti munkaerőhiány tolhatja meg a debreceni reptér szekerét

Pénzcentrum2018. június 11. 10:00

A debreceni repülőtér utasforgalma jelentősen emelkedik, a G7 azt vizsgálta meg, hogy milyen hatással van ez a város gazdaságára és turizmusára.

Meredeken emelkedik a debreceni reptér utasforgalma. Míg 2012-ben még 50 ezernél kevesebb utast szolgáltak ki a légi kikötőben, addig tavaly már több mint 300 ezret. A G7 összehasonlította, hogy az egyes vidéki városokban mekkora mértékben növekedett az elmúlt időszakban a külföldi vendégéjszakák száma, az adatokból pedig az derült ki, hogy a debreceni növekedés átlagosnak a mondható, a reptér tehát nem hozott kimagasló eredményeket ezen a fronton.

A helyi gazdaság erősítése szermpontjából viszont fontos lehet, hogy a 200 ezres (európai szemmel nézve) kisvárosból már 15 úticél érhető el közvetlenül repülővel. A lap példaként hozza, hogy a városban már háromezer munkahely van az SSC-szektorban, amely iparág jelentős munkaerőhiánnyal küzd a fővárosban. Azzal ugyanis, hogy Nyugat-Európából egyre több helyről válik közvetlenül elréhetővé Debrecen, fejlődhetnek a cégen belüli üzleti kapcsolatok, amely fejlesztéseket hozhat a helyi versenyszektorban.

Címkék:
utazás, gazdaság, debrecen, turista, ssc,