Régiós szinten is lemaradtunk: még nyögjük a válságot

Világgazdaság2017. április 3. 10:00

Még mindig lemarad a munkatermelékenység a válság előtti szinttől Magyarországon. Bár tapasztalható javulás az elmúlt években, a régiós országok már megugrották a válság előtti szintet - írja a Világgazdaság.

A munkatermelékenységhez hasonlóan a teljes tényezőtermelékenységet is negatívan érintette a válság, kismértékű növekedés csak az utóbbi években indult meg, emiatt még jóval elmarad a válság előtti szinttől. Csehországban elérte, Szlovákiában és Lengyelországban pedig már érdemben meghaladta a krízis előtti szintet a teljes tényezőtermelékenység.

Az egy munkavállalóra jutó reál-mun­katermelékenységben azonban az utóbbi években a versenyszféra termelékenysége már a válság előtti szinten van. A versenyszférán belül a két fő szektor termelékenységének alakulása ugyanakkor ellentétes képet mutat. A feldolgozóipar termelékenysége a válságot követően számottevően visszaesett, ezután érdemben javult, és azóta növekvő trendet mutat, jelenleg jóval meghaladja a válság előtti szintjét. A piaci szolgáltatószektor termelékenysége viszont romlott, a válság előtti szint alatt van.

Címkék:
vállalkozás, munka, gazdaság, termelés, termelékenység,