Na ezért dőlhet be a magyar gazdaság

Világgazdaság2016. október 5. 08:33

Lemaradóban van régiós szomszédjaitól a magyar gazdaság, de van esélye a felzárkózásra - figyelmeztet szerdai számában a Világgazdaság.

A gazdasági napilap a McKinsey & Company tanácsadó cég elemzését ismertetve emlékeztet: az egy munkaórára jutó termelékenységben Magyarország elmarad Csehországtól, Szlovákiától és Szlovéniától, de megelőzi Lengyelországot. A cég kiemelte, hogy a kkv-szektor és a nagyvállalatok közötti termelékenységi különbség Magyarországon a legmagasabb egész Európában.

A McKinsey szerint a felzárkózáshoz a technológiai fejlődésen át vezet az út: a következő évtizedben várhatóan kétmillió álláshelyet kell átalakítani a technológiai fejlődés nyomán, miközben a dolgozók folyamatos továbbképzése is szükséges lesz. Kritikus pont a közszolgáltatások digitalizációja, valamint a vállalatok adminisztratív terheinek csökkentése.

A tanácsadó cég az élettudományok (gyógyszeripar és gyógyászati segédeszközök), az autóipar, a szolgáltatóközpontok, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztésében látja a legnagyobb lehetőséget Magyarországon - áll a Világgazdaság cikkében.

Címkék:
vállalkozás, csőd, magyarország, gazdaság,