Ennyivel drágulhat csak a nyaralásunk, rendelet szabályozza

Pénzcentrum/InfoRádió2015. január 30. 14:00

Több utazási irodának kellett átszámolnia és egyúttal megemelnie nyári ajánlatainak árát a forint árfolyamváltozása miatt januárban. Egy későbbi komolyabb árfolyamváltozás esetén az utazási irodák legfeljebb 8 százalékkal emelhetik meg a már lekötött út árát, efölött az utazó feltétel nélkül elállhat a szerződéstől.

Az utazási irodák az utak összeállításánál igyekeznek olyan árfolyamot meghatározni, ami biztonságot ad nekik, hogy egy esetleges forint árfolyam-gyengülés során ne szenvedjenek el veszteséget - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, Molnár Judit. Ugyanakkor pedig arra is kell törekedniük kell, hogy ez egy optimális árfolyam legyen. Hiszen ha túlságosan a biztonságra törekszenek, akkor nagyon drágák lennének az utak, az irodák kiáraznák magukat a piacról és eladhatatlanok lennének a termékeik.

Beszámolt arról, hogy a januári árfolyam-ingadozás miatt számos utazási iroda, amelynek már készen volt a nyári szezonra a kínálata, újrakalkulálta árait. Különösen a dollár árfolyamnál jelentett az árfolyam-változás problémát.

Míg tavaly nyáron 215-220 forintos árfolyamon kalkuláltak, az elkövetkező nyáron már 270-275-280 forintos áron kénytelenek számolni. Ez nyilván a részvételi díjak emelkedését fogja jelenteni


- mutatott rá a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

Az áremelkedés kevésbé érinti az euróban lekötött utakat.

Az utazási szerződés tartalmát kormányrendelet szabályozza. Ennek alapján az utazási iroda ha 8 százalék terjedelemig emeli az árait, azt az utasnak el kell fogadnia. Ha nem fogadja el, az utas természetesen elállhat a szerződéstől, de esetleges kötbér megfizetése mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha viszont az áremelés mértéke magasabb, mint 8 százalék, akkor az utas indoklás nélkül elállhat a szerződéstől.

A jogszabály mindemellett azt is kimondja, hogy az utazás megkezdése előtti húsz napon belül az utazási iroda már semmilyen indokkal nem emelheti meg a részvételi díjat, egy húsz napon belül bekövetkező esetleges forintgyengülést az utazási irodának saját terhére kell elszámolnia.

 

Címkék:
utazás, nyaralás, árfolyam, utazási iroda,