Erre az 5 kérdésre keresi a választ most minden devizahiteles

Pénzcentrum2014. november 9. 07:01

Még mindig izgulhatnak a devizahitelesek: nagyon nem mindegy számukra, milyen árfolyamon forintosítják a hiteleket. A Pénzcentrum most ezt teszi tisztába: öt egyszerű kérdés, öt rövid válasz - akit pedig a részletek érdekelnek, kattintson a kiemelt linkekre!

Mikor forintosítják a devizahiteleket?

A pontos dátumot, vagy intervallumot egyelőre még nem ismerjük, az viszont elég valószínűnek tűnik, hogy 2015-ben fog megtörténni. Az is valószínűn, hogy az átváltást csak az elszámolás után fogják meglépni, ez tömegesen januárban és februárban fog megtörténni.

Milyen árfolyamon forintosítanak?

Ugyan többször belengették a kedvezményes árfolyamon való forintosítást, jelen állás szerint mégis az aktuális árfolyamon fog megtörténni az átváltás.

Milyen hitelekkel lehet majd kiváltani a devizahiteleket?

A lakáscélú devizahiteleket lakáscélú forinthitelekkel válthatják majd ki az adósok. Jelenleg sokféle kölcsön van, de a fair bankokról szóló törvény szabályozni fogja a forinthiteleket. Várhatóan csak olyan hitelt lehet majd felvenni, ami legalább három évre fixált (három éves kamatperiódusú).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyi többletet jelent ez a magyar családoknak?

A rövid kamatperiódusú hitelek jelentősen alacsonyabb teljes hiteldíj mutatóval bírnak, mint a három éves, vagy ennél hosszabb tartamra fixált kölcsönök. Egy átlagos devizatartozás átváltásakor (12 év, 7 millió forint) a BankRáció.hu három legjobb ajánlata alapján a fair bank törvénynek "köszönhetően" a havi törlesztőrészlet 14 százalékkal nőne.

Hogyan történik az átváltás?

Az átváltás nem egy pillanat alatt fog megtörténni, hanem az adósoknak egy megadott határidőig kell kiváltani a kölcsönüket. Ez azt jelenti, hogy akár bankot is válthatnak, vagyis a forintosítást piaci alapon teszik meg.

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyam,