Csúcsokat dönt a forint: csökkennek a devizahiteles törlesztők

Pénzcentrum2014. május 8. 14:31

Hétfő óta jelentős erősödésen ment keresztül a forint, ami jó hír a devizahiteleseknek. Ennek köszönhetően a törlesztőrészletek csökkentésére számíthatunk, de csak akkor, ha a bankunk elszámolási napja a mostani időszakra esik.

Az elmúlt két napban a forint a svájci frankhoz (és az euróhoz) képest három hónapos csúcsra erősödött. Az erősödés mértéke csak az elmúlt két napban közel 1,5 százalékot tett ki. Így kevesebb, mint 250 forintot kell adni egy svájci frankért.


Mennyivel lesz alacsonyabb a törlesztőrészlet?

A másfél százalékos esésnek köszönhetően a törlesztőrészlet is hasonló mértékben csökkenhet, ami egy átlagos devizahitel esetében ezer forint körüli összeget jelent. A három hónapos csúcshoz képest viszont az erősödés mértéke több, mint a duplája (három százalék körüli) volt, ami már kétezer forint megtakarítást is jelenthet.

Lényeges azonban az is, hogy melyik napon van a hitelintézet elszámolási napja, mivel ez nagymértékben befolyásolja azt, hogy mennyivel csökken, illetve, hogy csökken-e egyáltalán a havi befizetendő összeg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Címkék:
devizahitel, árfolyam,