Kegyetlen időszak köszöntött 10-ből 3 magyarra: marékszám szedhetik most a tablettákat

Pénzcentrum2024. április 17. 15:14

Tart a pollenszezon legerősebb időszaka – közölte az NNGYK. Egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban a Levegőhigiénés Laboratórium adatai szerint.

A tölgy és az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, esetenként elérheti a nagyon magas szintet, míg a platáné, a nyíré, a kőrisé, a dióé és a fenyőféléké országosan közepes, helyenként magas szintet érhet el. Országosan alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen a ciprus- és tiszafafélék, a komlógyertyán, a juhar, a fűz, valamint már a bükk és a vadgesztenye virágpora. A fák közül csökkenő mennyiségben, de még jelen van néhány szem a gyertyán, a nyár, az éger és a szil pollenjéből is.

Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a sásfélék és a gyékény pollenje, továbbá a kora nyári allergének közül már a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, valamint az útifű virágpora is – ez utóbbiak mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik - írták.

A kültéri allergén gombák spóraszáma az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Az NNGYK korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is találkozhatunk a levegőben a „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll.

Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket és nem a "nyárfaszösz"!

Indul a roham a patikákban gyógyszerért, orrsprayért

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az allergiás tünetek erőssége hullámzó lehet, attól függően, milyen pollenek vannak a levegőben, nedves és hűvös vagy száraz és meleg-e az idő, de egyéni tényezők is befolyásolhatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ezt az időszakot. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már egyes becslések szerint az is előfordulhat, hogy minden második európai allergiás valamire.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Az allergiaszezonban akár időszakos termékhiány is kialakulhat, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről a szakemberek szerint.

Címkék:
egészség, allergia, egészségügy, pollen, betegség, allergén, jelentés, pollenkoncentráció, tünet, pollenszezon, allergiaszezon, pollennaptár, nngyk, pollenallergia,