Indul a roham a magyar patikákban: iszonyú nehéz időszak jön, 10-ből 3-an megszenvedhetik

Pénzcentrum2024. április 12. 11:43

A pollenszezon legerősebb időszakába érkezett - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

A pollenterhelés országosan magas és várhatóan tovább erősödik - figyelmeztetnek. A tölgy, a platán, a nyír és az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas – nagyon magas tartományban alakulhat, a kőrisé és a dióé közepes, helyenként elérheti a magas szintet. Országosan közepes koncentrációban van jelen a ciprus- és tiszafafélék, a komlógyertyán, a juhar és a fűz, valamint már a fenyőfélék pollenje is, az ostorfáé jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el.

A fák közül elindult és fokozatosan erősödik a bükk és a vadgesztenye pollenszórása, illetve csökkenő mennyiségben, de még jelen van a gyertyán, a nyár, az éger és a szil pollenje is. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a sásfélék és a gyékény pollenje, továbbá a kora nyári allergének közül már a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, valamint az útifű virágpora is – ez utóbbiak mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony - írták.

Az NNGYK felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is találkozhatunk a levegőben a „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll.

Indul a roham a patikákban gyógyszerért, orrsprayért

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Az allergiaszezon kezdetén gyakran időszakos termékhiány is kialakul, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről!

Címkék:
egészség, gyógyszer, allergia, patika, egészségügy, pollen, betegség, gyógyszertár, allergén, jelentés, pollenkoncentráció, pollenszezon, allergiaszezon, pollennaptár, nngyk, pollenallergia,