Újabb zajos siker küszöbén lehet Karikó Katalin: rák elleni vakcinák készülhetnek a jövőben?

Pénzcentrum2024. április 11. 17:02

A Karikó Katalin és Drew Weissman által kifejlesztett és szabadalmaztatott mRNS-alapú gyógyszerfejlesztési technológiát a koronavíruson kívül más fertőző kórokozók, valamint a rák elleni vakcinák fejlesztésében is használják- írja a Népszava.

A rák elleni kutatások már előrehaladott állapotban vannak, és az emberekkel végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján valószínűsíthető, hogy még ebben a évtizedben lesznek eredmények. Az eljárás lényege, hogy az mRNS-t bejuttatják a daganatos sejtekbe, és az immunsejtek felismerik és elpusztítják a tumorsejteket.

Karikó és munkatársai által felfedezett hatásmechanizmus révén a rákos betegségek kiújulásának kockázata jelentősen csökkenhet, mivel az immunrendszer emlékezni fog a tumor elleni küzdelemre. Jelenleg tíz különböző rákfajta gyógyítására szolgáló készítmény van tesztelési fázisban. Az mRNS-alapú készítmények további speciális betegségek kezelésében is fontos szerepet játszhatnak, jelenleg több mint 150 olyan fejlesztés zajlik, amely már a humán klinikai vizsgálatok fázisában tart.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Címkék:
egészség, betegség, rák, karikó katalin, rákkutatás, mRns,