Egy városban emelkedett a covid-koncentráció a szennyvízmintákban: itt lehet most a legtöbb beteg

Pénzcentrum2024. április 11. 11:38

A 14. héten a szennyvízminták többségében már nem mutatható ki a SARS-CoV-2 örökítőanyaga, ezzel összefüggésben az országos átlagértéket tekintve stagnálás jellemző (1. ábra). A vizsgált települések közül enyhe emelkedő tendencia látható Szolnokon, míg Békéscsabán, Salgótarjánban, Szegeden és Tatabányán csökkenés tapasztalható - közölte az NNGYK.

A friss adatok szerint mérsékelt szint egyedül Pécsett látható, minden más vizsgált területen a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja alacsony a szennyvízben.

Az alábbi térképen látható a koncentráció szintje és az emelkedő, csökkenő vagy stagnáló tendenciák a 14. héten:

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt, a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához - írták.

A 14. héten az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja egy minta esetében érte el a kimutatási határt, országos átlag tekintetében stagnálás jellemző.

Címkék:
vizsgálat, egészség, influenza, szennyvíz, járvány, egészségügy, vírus, koronavírus, covid, örökítőanyag, variáns, nngyk,