Alattomos betegség követel áldozatokat Magyarországon: ezek a tünetei, korán fel kell ismerni

Pénzcentrum2024. április 8. 06:33

Az átmeneti iszkémiás roham, amely stroke-szerű tüneteket okoz, komoly figyelmeztetés lehet a későbbi szélütésre, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel a stroke kockázatának csökkentése érdekében - írja a HuffPost.

Az átmeneti iszkémiás rohamok, más néven TIA-k, gyakran előzményei lehetnek egy súlyosabb stroke-nak. Ezek a rohamok rövid ideig tartó stroke-szerű tüneteket okoznak, amelyek percekig vagy akár kicsit kevesebb, mint egy órán át tarthatnak. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint azok közül, akik TIA-t élnek át, minden ötödik személynél 90 napon belül teljes körű stroke alakul ki.

A TIA tünetei közé tartozik az egyensúlyzavar és a gyengeség, amelyek gyakran a test egyik oldalát érintik. Dr. Hardik Amin, a Yale New Haven Kórház orvosigazgatója szerint ez az egyik leggyakoribb tünet. A látás elvesztése vagy kettős látás is előfordulhat, ami nem feltétlenül jelenti a teljes látásvesztést, "csupán" azt, hogy egy tárgyról két képet látunk egyszerre.

Az arc lefiggyetédse vagy zsibbadása szintén figyelmeztető jel lehet. Ez az állapot hasonlíthat a Bell-bénuláshoz és arra utalhat, hogy az arcizmok kontrollja fokozatosan csökken. A kargyengeség is gyakori tünet, ami nehezíti a tárgyak felemelését és a karjaink tartását. Emellett beszédzavarok is előfordulhatnak; az érintettek nehezen találják meg a megfelelő szavakat, vagy akár összevissza beszélnek.

Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy sürgős orvosi segítségre van szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A TIA kezelhető állapot, és megfelelő beavatkozással jelentősen csökkenthető a további stroke-ok kockázata. Az artériákban lévő plakkok kezelése, valamint olyan állapotok kezelése, mint például a szívritmuszavarok, magas vérnyomás és cukorbetegség komoly mértékben csökkentheti a jövőbeli stroke-ok esélyét.

Címkék:
egészség, orvos, orvosi ellátás, figyelmeztetés, szívroham, stroke, tünet, roham, tünetek,