Váratlan dolgot közölt oltásáról az AstraZeneca: ez mindent megváltoztat, amit eddig tudtunk?

Pénzcentrum2024. április 5. 15:26

Fontos lépést tett az AstraZeneca a rákkutatásban: Imfinzi nevű oltóanyaga hatékonynak bizonyult a tüdőrákos betegek kezelési lehetőségeinek bővítésére tett erőfeszítések terén.

Az AstraZeneca bejelentette, hogy Imfinzi nevű immunterápiás oltóanyaga jelentős előrelépést mutatott a tüdőrák kezelésében - írja a Reuters. A koronavírus-vakcinájáról közismertté vált gyártó gyógyszere az általános és progressziómentes túlélést javította, vagyis statisztikailag szignifikáns és klinikailag jelentős javulást ért el.

Az általános túlélés egyébként azt mutatja meg, hogy a betegség kezelését követően mennyi időn keresztül maradnak a betegek életben. A progressziómentes túlélés pedig azt az időtartamot jelöli, ameddig a betegség nem romlik.

A kissejtes tüdőrák egy rendkívül agresszív ráktípus, amely gyorsan fejlődik és hajlamos a kiújulásra még a kemoterápia és sugárkezelés után is. Az AstraZeneca szerint e ráktípusban szenvedő betegeknek csak 15-30 százaléka él tovább öt évnél a diagnózis felállítása után. Az AstraZeneca szerint a Imfinzi sikere ebben a kísérletben reményt ad azoknak a betegeknek, akik ezzel a pusztító betegséggel néznek szembe.

A koronavírus-vakcinákat is gyártó gyógyszercég azt tervezi, hogy tovább értékeli az Imfinzi hatékonyságát tremelimumabbal (Imjudo) kombinálva egy másodlagos kísérleti ágban, hangsúlyozva elkötelezettségét a tüdőrákos betegek kezelési lehetőségeinek fejlesztése iránt a betegség különböző stádiumaiban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Imfinzivel kapcsolatos kísérlet amúgy nagyon fontos része az AstraZeneca onkológiai termékportfóliójának, amely tavaly a vállalat teljes bevételének 23 százalékát tette ki.

Címkék:
egészség, betegség, oltóanyag, kezelés, tüdőrák, astrazeneca, rákkutatás,