Új, rettegett betegség szedi áldozatait a magyar fiatalok között: ezek a tünetei, komolyan kell venni

Pénzcentrum2024. április 3. 17:16

Az 1990-es évek óta növekedést mutat a vastagbélrák-esetek száma az 50 év alattiak körében, ez pedig aggodalomra ad okot. A növekedés pontos oka ismeretlen, de a kutatók szerint leginkább életmódbeli és környezeti tényezőkre vezethető vissza. A figyelmeztető jelek között szerepel a ceruzavékony széklet, ami, bár ritka, de komoly aggodalomra ad okot. Az orvosok hangsúlyozzák a korai felismerés fontosságát és azt, hogy a tünetek megjelenése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mivel a korai diagnózis kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez - írja a HuffPost.

Az utóbbi időben egyre több, jellemzően 50 év alatti fiatalnál diagnosztizálják a vastagbélrákot, ami aggodalomra ad okot a kutatók szerint. Dr. Michael Cecchini, a Yale Rákközpont onkológusa és a Gyomor-bélrendszeri Rákok Központjának kolorektális programjának társigazgatója szerint az 1990-es évek óta növekszik az 50 év alattiak körében a vastagbélrák előfordulása. A növekedés pontos okát még nem ismerik, de a szakértők életmódbeli és környezeti tényezőket sejtenek mögötte.

Egy meglepő tünet, amely kiemelt figyelmet kapott közösségi médiában, a ceruzavékony széklet. Egy TikTok-felhasználó megosztotta tapasztalatait arról, hogy vékonyabb széklete volt a normálisnál, ami végül 4. stádiumú vastagbélrák diagnózishoz vezetett. Dr. Cecchini szerint a szűk széklet figyelmeztető jel lehet, különösen ha új és tartós változásról van szó. Ez általában akkor fordul elő, ha daganatok vannak jelen a vastagbél végén vagy ha az egész belső részét kibelelik, beszűkítve ezzel a széklet útját.

A Medical News Today szerint az egészséges széklet hosszú és kolbász alakú kell legyen. Dr. Jeffrey Dueker, az UPMC gasztroenterológusa hangsúlyozza, hogy bármilyen jelentős változás a székelési szokásokban potenciális vörös zászlót jelenthet.

A ceruzavékony széklet ritka tünete lehet a vastagbélráknak és rendkívül aggasztó jelnek kell értelmezni. Azonban nem tartozik a betegség gyakoribb jelei közé, mint amilyen a vér a székletben vagy hasi fájdalom.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos persze minden aggasztó tünetet jelenteni az orvosnak. Dr. Cecchini szerint soha nem szabad lebecsülni ezeket a jeleket. Ha vért veszel észre a székletedben vagy krónikus hasi fájdalmat tapasztalsz, fontos felkeresni az orvost. A kolonoszkópia vagy más vastagbélrákszűrés segíthet csökkenteni a kockázatot vagy korai stádiumban felismerni a betegséget. A legtöbb ember esetében ezeket a vizsgálatokat 45 éves korban kezdik el ajánlani.

Dr. Dueker kiemeli, hogy az elsőfokú rokonok egykori betegsége esetén - ha valakinél 50 éves kora előtt diagnosztizálták vastagbélrákot - magasabb lehet a rák kockázata. Összességében fontos tájékoztatni az orvost minden releváns információról és esetlegesen felmerülő problémáról. Bár komolyan kell venni ezeket az információkat, nem kell pánikba esniük az embereknek. A rákos megbetegedések többségét még mindig sikerül meggyógyítani, hangsúlyozza Dr. Cecchini. Az időben történő felismerés kulcsfontosságú lehet ebben az eredményességben.

Címkék:
egészség, figyelmeztetés, rák, vastagbél, rákbeteg, vastagbélrák, tünetek, egészség megőrzése, rákgyógyítás, rákkutatás,